Mezi 71 mrtvými běženci v kamionu byly i děti, policie má čtyři podezřelé

Rakouská policie nalezla v nákladním voze, který byl odstaven na východě země, těla 71 běženců, z toho bylo 59 mužů, osmi žen a čtyř dětí - třem chlapcům bylo kolem osmi let a jedné dívce kolem jednoho roku. V Maďarsku mezitím policie zatkla čtyři lidi - tři Bulhary a Afghánce, kteří by měli mít neštěstí na svědomí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nalezená těla dnes ve Vídni čeká soudní pitva, která určí příčinu smrti

Nalezená těla dnes ve Vídni čeká soudní pitva, která určí příčinu smrti | Zdroj: Reuters

Vyšetřovatelům se podařilo najít jeden syrský cestovní dokument, z čehož policie vyvozuje, že mohlo jít o uprchlíky ze Sýrie. Rozhodně ale rakouské úřady vyloučily, že by byli z Afriky.

Policie také zřídila horkou linku, kam mohou lidé volat, pokud hledají své rodinné příslušníky na útěku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mrtvých uprchlíků v kamionu zajištěném na rakouské dálnici nedaleko hranic s Maďarskem bylo 71. Případ shrnuje Viktor Daněk a Helena Šulcová

Policie už má také první zatčené. V Maďarsku zadržela celkem sedm lidí. U čtyř je podle rakouského ministerstva vnitra zřejmá spojitost s případem.

Policie zatím předpokládá, že byli možná přímo v odstaveném vozidle. Jde o tři Bulhary a Afghánce.

Rakouské úřady zvažují možnost, že by požádaly o jejich vydání do Rakouska. O tom ale později rozhodne soud.

Je také možné, že počet zatčených bude dál růst, protože policie předpokládá, že pachatelé byli součástí větší maďarsko-bulharské skupiny pašeráků lidí.

Květiny a svíčky lidé donesli na místo, kde policisté našli opuštěný chladicí vůz | Foto: Reuters

Uprchlíky zvládáme i bez armády. Velká migrační vlna nehrozí, říká Chovanec

Číst článek

Vyšetřovatelé vyprošťovali z vozu lidské ostatky celou noc v bývalé pohraniční veterinární stanice v Nickelsdorfu.

Příčinu úmrtí určí soudní pitva, kterou provede Ústav soudního lékařství ve Vídni. Kvůli velkému počtu těl, která už byla ve stádiu rozkladu, může trvat celý proces několik dní. Podle prvotních předpokladů se lidé v nákladním autě udusili.

Snažili se dostat ven

Podle rakouské televize ÖRF našla policie na autě důkazy o tom, jak se lidé uvnitř snažili dostat z dodávky ven. Stopy o jejich snaze vůz jakkoli opustit prý byly patrné i ze spodní části auta.

Nákladní auto s rakvemi opouští celní budovu s chladicím zařízením v obci Nickelsdorf | Foto: Reuters

Boj s převaděči

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je třeba k běžencům přistupovat s větší solidaritou. Německá vláda také nečeká, že by příliv uprchlíků do Evropy v dohledné době polevil.

Na příliv migrantů reaguje i Maďarsko. Vláda hledá možnosti nasazení armády na řešení migrační krize, vládní politici veřejně diskutují o tom, jestli je k tomu zapotřebí změnit ústavu, jak to navrhuje radikální, krajně pravicová strana Hnutí za lepší Maďarsko.

Přitom ještě nenastoupila do služby na jižních hranicích ani nová, zatím dvoutisícová policejní jednotka.

Vyšetřovatelé lidské ostatky vyprošťovali v chladu bývalé pohraniční veterinární stanice v Nickelsdorfu | Foto: Reuters

Rakouská ministryně vnitra Mikl Leitnerová znovu vyzvala k nulové toleranci vůči pašerákům, už včera oznámila, že Rakousko posílí kontroly v pohraničních oblastech nebo v mezinárodních vlacích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politici v Evropě hledají způsob, jak zastavit pašování lidí. Více o tématu s politologem a publicistou žijícím v Německu Petrem Robejškem

Na Slovensku zase vznikla iniciativa "Výzva k lidskosti". Známí slovenští herci i spisovatelé v ní žádají slovenskou vládu, aby okamžitě podnikla kroky, které sníží břemeno zemí vystavených uprchlické vlně. Aby na své území přijala více migrantů a nebyla k utrpení běženců až tak lhostejná.

Výzvu ještě v noci podepsal prezident Andrej Kiska. Dodal, že ho znepokojuje, jak někteří lidé nedokážou ani po takové tragédii cítit alespoň soucit s oběťmi.

Kamion stál na dálnici A4 nedaleko rakouské obce Parndorf | Foto: Reuters

Petr Vavrouška, Gregor Martin Papucsek, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme