Mezi oběťmi teroristického útoku byly legendy francouzské karikatury

Lidé po celém světě vyjadřují úctu obětem atentátu na redakci satirického francouzského týdeníku Charlie Hebdo. Dva útočníci, po kterých momentálně pátrá policie, ve středu zastřelili 12 osob a 11 dalších zranili. Většinu obětí tvoří novináři, a to včetně nejznámějších francouzských karikaturistů, kteří se právě účastnili redakční porady. Zastřeleni byli také dva neozbrojení policisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktor francouzského časopisu Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier zahynul během středečního útoku

Šéfredaktor francouzského časopisu Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier zahynul během středečního útoku | Foto: Michel Euler | Zdroj: ČTK

Stéphane Charbonnier (47)

Známý karikaturista se pod své vtipy podepisoval zkratkou Charb. Byl dlouholetým příznivcem francouzské komunistické strany. Do Charlie Hebdo přišel v roce 1992, publikoval ovšem i v dalších denících a časopisech. V jednom z nich měl vlastní rubriku nazvanou Fatwa ajatoláha Charba. Často kreslil vtipy o islámu.

Před čtyřmi lety se stal šéfredaktorem Charlie Hebdo. Když časopis v roce 2012 zveřejnil karikatury proroka Mohameda, dostal Charbonnier řadu anonymních výhrůžek smrtí. Byla mu proto přidělena policejní ochrana. Policista zahynul při útoku spolu s ním.

Jean Cabut (76)

Patřil mezi legendy francouzské karikatury. Kreslíř známý pod přezdívkou Cabu působil od roku 1960 v satirickém časopisu Hara-Kiri, který byl později zakázán a na jehož troskách vznikl právě Charlie Hebdo.

Vydal přes 20 komiksových sešitů, ve kterých pranýřoval zejména různé společenské nešvary. Byl považován za nevybíravého, ale trefného kritika lidské obyčejnosti, rasismu, sexismu a vulgarity. Podílel se také na vývoji komiksového zpravodajství.

Georges Wolinski (80)

Spolu s Cabutem byl duchovním otcem mnoha kreslířů a karikaturistů současnosti. Vzhledem ke své tvorbě byl označován za erotomana a také rodilého provokatéra, pesimistu a cynika. Neúnavně si dělal legraci ze všeho vážného i nevážného.

Narodil se v Tunisku. Jeho životní názory ovlivnilo i to, že měl francouzsko-italskou matku a za otce polského Žida. Už od 60. let spolupracoval s Cabutem a prošel s ním několika časopisy. Začínal v Hara-Kiri a v roce 1969 nastoupil do Charlie Hebdo.

Philippe Honoré (73)

Do časopisu Charlie Hebdo přispíval pravidelně jako karikaturista. Narodil se ve Vichy. Když mu bylo 16 let, jeho práce byla poprvé otištěna v médiích.

Bernard Verlhac (57)

Karikaturista známý pod přezdívkou Tignous proslul jako pacifista. Rodilý Pařížan kreslil pro francouzská média od roku 1980.

Mustapha Ourad korektor v Charlie Hebdo

Ahmet Merabet (42)

Policista sloužil v 11. pařížském okrsku. Byl zrovna na hlídce, proto když se jeho nařízení dozvěděli o střelbě v redakci Charlie Hebdo, poslali ho k budově. Maskovaní muži policistu postřelili. Ležel na zemi a prosil o život, jeden z útočníků ho ale zavraždil.

Ahmet Merabet byl navíc muslim, stejně jako útočníci. Korán přitom zakazuje zabíjet jiné muslimy. Představitelé islámských organizací ve Francii už celý útok na redakci odsoudili jako barbarský.

Franck Brinsolaro (49)

Strážmistr měl za úkol chránit redakci Charlie Hebdo a zejména šéfredaktora poté, co satirický časopis v roce 2006 přetiskl karikatury proroka Mohameda publikované v Dánsku.

Robert Mikoláš, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme