Mezi oběťmi útoku na letišti v Istanbulu podle tureckých úřadů Češi nejsou

Turecko má za sebou tragickou noc. U vchodu do mezinárodního terminálu letiště v Istanbulu nejdřív tři sebevražední atentátníci začali střílet ze samopalů a poté se odpálili. Při útocích zemřelo podle posledních informací tureckých úřadů 41 lidí a dalších 239 je zraněných. Češi podle posledních informací mezi nimi nejsou. Všichni mrtví ale stále ještě nebyli identifikováni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující opouští letiště v Istanbulu, na které zaútočili teroristé

Cestující opouští letiště v Istanbulu, na které zaútočili teroristé | Zdroj: Reuters

Podle české konzulky v Turecku Nory Jurkovičové je 27 identifikováno. Drtivá většina jsou turečtí občané.

„Podle horké linky ministerstva zdravotnictví Turecka mezi obětmi ani mezi zraněnými nejsou čeští občané. Máme potvrzeno, že pokud by mezi nimi byl český občan, budeme okamžitě kontaktováni,“ řekla Českému rozhlasu.

Turecké aerolinie dnes zrušily na 340 letů, které měly přistát či odlétat z Atatürkova letiště. Provoz na letišti ale byl již částečně obnoven.

Mrtvých po útocích na letišti v Istanbulu je 36, podezření padlo na Islámský stát

Číst článek

„Letadla přistávají, ale odlety jsou odloženy. V tomto okamžiku nejsme ale schopni zjistit, kdy letadla budou odlétat. Jediné místo, kde cestující mohou získat informace, jsou letecké společnosti,“ upozornila Jurkovičová s tím, že bude trvat nejméně den, než se situace stabilizuje.

Atatürkovo letiště je to větší ze dvou istanbulských letišť. A je vůbec třetí nejrušnější v Evropě. Ročně tam přepraví přes 60 milion cestujících. Funguje jako přestupní stanice nebo brána do Asie a Afriky. Bezpečnostní opatření tam jsou poměrně přísná.

Bezpečnostní rámy jsou před vchodem do terminálu a nejspíš i proto atentátníci začali střílet u vchodu. Jak upozorňuje třeba zpravodaj britské BBC, o něco méně se kontrolují auta, která do areálu přijíždějí - kontroly jsou jen namátkové, ale zato jsou už před vjezdem do areálu letiště.

„Bezpečnost je v Istanbulu posílená už několik týdnů, viditelná opatření jsou stejná, ale přítomnost policistů v civilu je intenzivnější. Speciální bezpečnostní opatření se chystají na letištích v Izmiru a v Ankaře,“ doplnila konzulka.

K útoku na Atatürkovo letiště se zatím nikdo nepřihlásil. Podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima se na základě dosavadních zjištění zdá, že za masakrem stojí Islámský stát.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme