Mezi Polskem a Německem vypukla roztržka kvůli alegorickému vozu na karnevalu

Mezi Polskem a Německem to už zase jiskří. Důvodem tentokrát nejsou výroky německých politiků na adresu nové konzervativní vlády ve Varšavě, ale karnevalový alegorický vůz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alegorické vozy na německých karnevalech nešetří ani politiky

Alegorické vozy na německých karnevalech nešetří ani politiky | Zdroj: Reuters

Vůz se objevil na karnevalu v Düsseldorfu a jmenuje se Změna polské vlády. Znázorňuje šéfa polských vládních konzervativců Jaroslawa Kaczyńského jako diktátora v generálské uniformě. Tato postava šlape těžkou botou na ležící a plačící ženu, která představuje Polsko.

Ačkoli se zjevně jedná o satiru, polskému ministru zahraničí Witoldu Wasczykowskému vůbec vtipná nepřišla. Polsko a Poláky podle něj naopak uráží.

Pohrozil proto, že Varšava bude reagovat diplomatickou cestou. Později své hrozby zmírnil, nicméně si o této záležitosti skutečně chystá promluvit s německým ministrem zahraničí a dalšími politiky na víkendové mnichovské bezpečnostní konferenci.

Zítra navíc do Berlína přijede na svou vůbec první návštěvu od nástupu do funkce polská premiérka Beata Szydlová. S kancléřkou Angelou Merkelovou bude mluvit také o aktuálních polsko-německých vztazích.

Mluvčí německé vlády zdůraznil, že v Německu platí svoboda projevu. Kabinet proto nebude nijak zasahovat do volby námětů pro karnevalové alegorické vozy.

Terčem jejich často drsného humoru je ostatně i sama kancléřka Merkelová. Tu už v minulosti autoři karnevalových vozů ztvárnili třeba jako bachyni, která krmí celou Evropu, nebo jako prostitutku.

Alegorické vozy v německých karnevalových průvodech si ale rády střílí i z dalších světových státníků. Na jednom z těch letošních si například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan připíjí s bojovníkem Islámského státu. V ruce mají přitom krví naplněné poháry s nápisem Kurdové.

Alegorické vozy na německých karnevalech nešetří ani politiky | Foto: Reuters

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme