Mezinárodní soud rozhodne o legitimitě nezávislého Kosova

Celé Srbsko a Kosovo bude dnes s napětím sledovat rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN se sídlem v Haagu. Soud má rozhodnout, zda Kosovo mělo právo jednostranně vyhlásit nezávislost na Srbsku. K tomu došlo v únoru 2008 a mezi Srbskem a Kosovem vládne od té doby značné napětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosovovská Mitrovica

Kosovovská Mitrovica | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Obě strany očekávají od patnácti soudců OSN verdikt ve svůj prospěch. Srbové nezávislost Kosova odmítají. Argumentují porušením dohod, které stanovily, že se otázka Kosova musí řešit dialogem obou stran, což se nestalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí soudu o legitimitě nezávislosti Kosova bylo tématem Ranního interview Radiožurnálu. Odpovídal balkanolog Filip Tesař

Kosovští politici namítají, že existuje jen málo příkladů v historii, kdy státy vznikly po vzájemné přátelské dohodě sousedních národů. Kosovský národ má podle nich přirozené právo na samostatný stát.

Rozhodnutí soudců jsou pouze doporučující, Mezinárodní soudní dvůr OSN nemá prostředky, aby si jejich respektování vynutil.

Pokud ale soud rozhodne, že vyhlášení Kosova bylo legální, může to přimět některé země, aby nezávislost Prištiny uznali, připomněl balkanolog Filip Tesař z Ústavu mezinárodních vztahů.

“Je tady poměrně silná skupina států, které jsou pod vlivem USA nebo Evropské unie a které dosud Kosovo uznaly. Je tady menší skupina zásadních odpůrců, k nimž patří Rusko, ale a pak je tady velká skupina především afrických, latinoamerických, případně asijských států, které čekaly na výrok soudu, aby teprve na jeho základě si ujasnily své stanovisko,“ uvedl Tesař.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu hovořil v poledních Ozvěnách dne bývalý zpravodaj ČRo na Balkáně Martin Ježek

Také podle někdejšího zpravodaje ČRo Martina Ježka na Balkáně půjde o verdikt nebývalého rozměru. „Mezinárodní soudní dvůr v Haagu zatím nikdy nerozhodoval do té míry o legalitě jednoho nového státu. I když se verdiktem nemá nikdo povinnost řídit, tak doporučení bude skutečně význačné,“ podotkl Ježek.

Zatím tuto republiku neuznala ani polovina členských států Spojených národů. Z evropských zemí to odmítají především ty, které mají samy problémy s národnostními menšinami. K tomu, aby Kosovo dostalo otázku své nezávislosti na jednání Valného shromáždění OSN, potřebuje získat uznání dvou třetin států.

Podle Tesaře se mu to nejspíš nepodaří. “Klíčový bude postoj afrických a jihoamerických států, především dvou regionálních lídrů Jižní Afriky a Brazílie,“ dodal balkanolog.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme