Migrační krizi bude Evropa řešit dva až tři roky, tvrdí šéf německé diplomacie

Vyřešit uprchlickou krizi není podle německého ministra zahraničních věcí možné přes noc. Evropa se musí připravit na to, že krizi bude zažehnávat ještě příští dva až tři roky. Frank-Walter Steinmeier to řekl při setkání se zahraničními novináři to v Berlíně. Zároveň varoval před zdánlivě jednoduchými a rychlými řešeními.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier | Zdroj: Reuters

„Nevěřte tomu, kdo hlásá, že dokáže problém s uprchlíky vyřešit jedním opatřením. Takové opatření neexistuje. Potřebujeme celou řadu opatření – národních, evropských, bilaterálních a také zahraničněpolitických,“ uvedl Steinmeier.

Německá vláda s kancléřkou Angelou Merkelovou připravila na podzim loňského roku strategii, jak uprchlickou vlnu zredukovat – odstranit příčiny, proč lidé do Evropy utíkají – jinými slovy dosáhnout příměří a klidu zbraní v Sýrii.

Přehrát

00:00 / 00:00

S uprchlickou krizí se bude Evropa potýkat ještě několik let, tvrdí německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Více zpravodaj Pavel Polák

Za prvé zlepšit životní podmínky uprchlíků v okolních zemích, aby se nevydávali na dlouhou cestu do Evropy, domluvit se s Tureckem na účinné ochraně hranic a v rámci Evropské unie se domluvit na kontingentech uprchlíků, tedy na přesně daných počtech, které by Evropa byla schopna a ochotna přijmout. Místo chaotické migrace by se pak jednalo o migraci řízenou.

„Jsme nespokojeni s tím, co se nyní odehrává na evropské úrovni. A tím nemyslím jenom férové a spravedlivé rozdělení uprchlíků. Kromě toho se Evropě nedaří podle plánu budovat registrační centra, takzvané hotspoty,“ upozornil německý ministr zahraničí.

V4 opět odmítla povinné kvóty. Hlavní jsou hotspoty a ochrana hranic, říká

Číst článek

I proto v Evropě sílí hlasy volající po uzavření hranic jednotlivých států. To Frank-Walter Steinmeier za řešení vůbec nepovažuje. Pokud národní státy uzavřou své hranice, migrační tlak tím prý rozhodně nezmenší.

„Je úkolem politiků vysvětlit, že při dynamice současného uprchlického proudu tento problém nezmizí ze dne na den. Uzavření vnitřních hranic unie řešení krize prostě nepřinese,“ myslí si.

Poslanci budou mluvit o migraci, Sobotka chce záložní hraniční systém

Číst článek

Klíčová pro další vývoj uprchlické krize zůstává situace v Sýrii a v okolním – už přinejmenším více než deset let velmi nestabilním – regionu.

„ Je úkolem politiků vysvětlit, že při dynamice současného uprchlického proudu tento problém nezmizí ze dne na den. Uzavření vnitřních hranic unie řešení krize prostě nepřinese. “

„Lidé podle mých zkušeností utíkají před válkou a násilím. Válka a násilí vládne na Středním východě. I kdyby naše národní opatření byla sebepřísnější, i kdybychom v Evropě prosadili všechno, co chceme, lidé budou přesto hledat cesty do Evropy, pokud konflikty na Středním východě neutichnou,“ dodal Steinmeier.

Německo přijalo v uplynulém roce více než milion běženců. Napětí v německé společnosti roste, zvlášť po silvestrovských útocích v Kolíně nad Rýnem.

Vláda kancléřky Angely Merkelové slibuje, že letos počty příchozích uprchlíků citelně sníží. Zároveň prosí o trpělivost, protože její řešení vyžadují více času. Jenomže trpělivost Němců, ale i některých vládních politiků, postupně mizí.

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme