Migranti do Evropy prchají spontánně, většinou znají jen název cílové země

Do Evropy denně proudí tisíce migrantů z Blízkého východu. Dlouhodobě se na život v unii nepřipravovali, rozhodnutí odejít do Evropy bylo u mnoha z nich spontánní a velmi rychlé. Většinou znají jen název země, do které se chtějí dostat. Nejčastěji je to Německo, ale vzpomínají také skandinávské státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti vyčkávající na chorvatské straně hranic se Srbskem (ilustrační foto)

Migranti vyčkávající na chorvatské straně hranic se Srbskem (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Jména evropských politiků migrantům nic neříkají, znají jediné: německou kancléřku Angelu Merkelovou. Její jméno často skandují.

Většina uprchlíků nezná ani samotné fungování Evropské unie nebo detaily azylového řízení v jednotlivých státech. Většina sice chce do Německa, ale německy neumí.

Ti vzdělanější ovládají angličtinu. Proto je v každé skupince nebo početnější rodině někdo, kdo se za všechny domluví alespoň anglicky. „Víme toho o Evropě málo, opravdu málo. Ale všechny informace si doplníme. Bereme to jako začátek nového života,“ říká Afghánec středního věku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Migranti, kteří proudí do Evropy, hledají bezpečí, lepší život. Co ale o Evropě vědí? Ptal se zpravodaj Petr Vavrouška

O generaci mladší student Saadulah tvrdí, že se na život v Evropě připravil. „Díval jsem se na televizi, sledoval média, takže toho vím o Evropě hodně. Četl jsem, že se v některých zemích bojí muslimů. Ale být či nebýt muslimem není tak důležité. Být dobrým člověkem je to zásadní,“ dodává plynulou angličtinou student z Afghánistánu.

Početnější skupina mladých migrantů se takříkajíc zasekla na srbsko-maďarské hranici. Skandováním „Německo, Německo“ požadovala volný průchod dál do Evropy.

„Ztratil jsem veškeré naděje, že se situace v mojí zemi zlepší. Nikdy jsem o životě v Evropě neuvažoval. Vím, že jste tolerantnější, pracovitější, a zkusím se tomu přizpůsobit,“ slibuje mladý Syřan, který vystudoval cestovní ruch. Ale vzápětí dodává: „Mluvím jen za sebe. Netuším, jak se srovnají se životem v Evropě ostatní.“

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme