Mikulášská nadílka bude v Nizozemsku bez Černého Petra. Je prý projevem rasismu

Nizozemsko se chystá nadobro zbavit přítele svatého Mikuláše. V našem případě by to znamenalo, že s Mikulášem už nebude chodit čert. V Nizozemsku byl až dosud nerozlučným průvodcem Mikuláše s dárky takzvaný Černý Petr (Zwarte Piet). Některé školy už ale s předstihem oznámily, že letošní mikulášská nadílka bude bez Černého Petra. Je to prý rasistický symbol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemský zwarte Piet neboli černý Petr se k českému čertovi přirovnat nedá, je totiž hodný a rozdává dárky

Nizozemský zwarte Piet neboli černý Petr se k českému čertovi přirovnat nedá, je totiž hodný a rozdává dárky | Foto: Pavel Novák

Černý Petr je postava ze španělského královského dvora, oblečen do blýskavých šatů sloužícího nebo šaška.

Představuje černého sluhu Mikuláše, který do Nizozemska přijíždí tradičně lodí jakoby ze Španělska. Tradice pochází z doby, kdy bylo Nizozemsko španělskou kolonií, a je tedy stará stovky let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na předvánočních lidových oslavách v nizozemských školách nebudou vystupovat postavy černošských pomocníků Mikuláše. Více od Pavla Nováka

Zwarte Piet má podle některých Nizozemců dvě vady - je v pozici sloužícího a je černý. A to může urážet některé obyvatele nizozemského království.

„Ani hluboce zakořeněné kulturní tradice neospravedlňují diskriminační praktiky a stereotypy,“ uvedla Komise pro odstraňování rasové diskriminace.

Nizozemsko, Černý Petr (Zwarte Piet) | Foto: Pavel Novák

Některé nizozemské školy oznámily, že při mikulášských oslavách letos budou černí Petrové chybět.

Na 33 základních školách v Utrechtu trvají na rovném přístupu ke všem žákům. Podle vedení není ve školách prostor pro jakoukoli diskriminaci a Černý Petr má podle nich jasný rasový podtext.

Nizozemsko, Černý Petr (Zwarte Piet) | Foto: Pavel Novák

Každá škola v Ultrechtu se má rozhodnout, jak bude svátek svatého Mikuláše slavit. Musí to ale být bez černých pomocníků.

Také školy v Haagu nesmějí mít vedle Mikuláše pomocníky s černou tváří, kudrnatými vlasy a červenými rty.

Černí Petrové ale rozdávají dárky. Jak se to vyřeší bez jejich přítomnosti, zatím není jasné.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme