Miliony Britů v referendu rozhodnou o setrvání nebo odchodu země z Evropské unie

Více než 46 milionů oprávněných voličů může dnes poslat Spojené království pryč z Evropské unie. Poslední průzkumy předpovídaly těsný souboj táborů PRO a PROTI. Sázkové kanceláře i finanční trhy favorizují možnost, že Británie v osmadvacítce setrvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit

Brexit | Foto: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) (CC BY 2.0), Jeff Djevdet

Premiér David Cameron byl v posledních hodinách kampaně mimořádně aktivní.

Při setkání s voliči zdůrazňoval, že zakřížkování varianty pokračování unijního členství znamená pracovní místa pro Brity a více peněz pro britské rodiny.

Lídr euroskeptického tábora, bývalý londýnský starosta Boris Johnson zase dodával svým příznivcům kuráže, aby využili jedinečné příležitosti získat podle něj skutečnou svobodu.

Johnson znovu odmítl, že by takzvaný brexit přinesl propad ekonomiky a další vážné potíže. A odmítl také potvrdit, že přijme výsledek hlasování, pokud přívrženci odchodu z EU těsně prohrají.

Poněkud jiný rozměr bude mít hlasování ve Skotsku, tamní nacionalisté totiž v případě brexitu uvažují o novém pokusu o odtržení od Velké Británie.

Britové mohou hlasovat dnes od 7 až do 22 hodin (8 až 23 hodin SEČ), výsledek referenda by mohla volební komise oznámit v pátek ráno.

Kavárny a obchody v Cameronově okrsku názor na brexit moc nevyjadřují, jsou však i výjimky

Číst článek

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme