Mimořádný summit EU s Tureckem se kvůli nečekaným požadavkům Ankary komplikuje

Mimořádný summit EU k uprchlické krizi se protahuje. Lídři některých zemí osmadvacítky mají problémy s návrhy, se kterými překvapivě přišel turecký premiér Ahmet Davutoglu. Podle něj je Turecko ochotné přijímat zpět migranty, kteří z jeho území připlují na řecké ostrovy, výměnou za to ale po EU požaduje víc peněz, rychlejší zrušení víz pro turecké občany a také otevření nových kapitol v přístupových jednáních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Ahmet Davutoglu s představiteli Evropské unie na summitu EU a Turecka v Bruselu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu s představiteli Evropské unie na summitu EU a Turecka v Bruselu | Zdroj: Reuters

Nové požadavky zaskočily některé evropské lídry. Jednání je proto přerušené, aby diplomaté měli čas zpracovat nové turecké návrhy.

Německá kancléřka Angela Merkelová podporuje dohodu s Tureckem, ale musí ji schválit všech 28 zemí. Lídři některých států však mají s návrhy problém a není tak zatím jasné, jak dlouho diskuse potrvá a zda vůbec dospěje k výsledku.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes na summitu EU na poslední chvíli oznámil, že Ankara od Evropské unie požaduje tři miliardy eur navíc, tedy jednou tolik než na čem se původně s osmadvacítkou dohodla. Zároveň chce zavedení bezvízového styku od června a také otevření nových kapitol pro vyjednávání o svém členství v EU. Za to Ankara slibuje, že převezme všechny migranty z Řecka a do Evropy pak zpětně poputují pouze Syřané podle stanovených kvót.

Zatím není jasné, jak dlouho bude dnešní jednání trvat. Ve hře je i možnost, že se rozhodne až na řádném summitu Evropské unie za dva týdny.

„Požadavky, se kterými přišel turecký premiér, ukazují, že nalézt řešení bude velmi obtížné. Snad jediným příslibem je, že v Německu se o víkendu konají volby a Angela Merkelová musí přijít s dohodou ze summitu. Pokud to tak nebude, bude rozhodovat summit, který se bude konat za dva týdny,“ míní europoslanec Miroslav Poche (ČSSD).

Dnešní summit by tak mohl skončit jen s polovičním výsledkem. Tím by bylo přijetí závěrů zmiňujících mimo jiné uzavření takzvané balkánské trasy pro nelegální migraci. To prosazují už nějaký čas země Visegrádské čtyřky. Němcům se plán příliš nelíbí. Tvrdí, že fakticky to neplatí, protože několik stovek uprchlíků právě do Německa touto cestou stále přichází.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme