Ministři EU mají potvrdit umístění sídla řízení Galilea do Prahy

V Bruselu má padnout definitivní rozhodnutí o tom, že evropský dohled nad systémem Galileo bude sídlit v Praze. Česká metropole získala před dvěma dny na schůzce velvyslanců zemí Unie podporu 22 států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operační družice navigačního systému Galileo

operační družice navigačního systému Galileo | Foto: Evropská kosmická agentura

Čtyři země hlasovaly pro nizozemský Noordwijk. Jedna se zdržela hlasování. O sídle administrativní centrály Galilea tedy rozhodnou ministři, kteří se sjedou na radu Unie pro konkurenceschopnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupkyně české velvyslankyně při Evropské unii Jana Reinišová byla hostem Ranního interview Radiožurnálu

Rozhodnutí o umístění administrativního centra řízení systému Galileo by mohlo být už jen formální. Nedá se ale vyloučit, že se některá ze zemí, které hlasovaly pro nizozemského kandidáta, pokusí definitivní verdikt zablokovat.

„Jestli dodržíme tu proceduru, na které jsme se dohodli, tak by mělo platit, že ten, kdo má nejvíce hlasů po proběhnutí předvolby, má být potvrzen,“ uvedla zástupkyně české velvyslankyně při EU Jana Reinišová.

Přesun úřadu z jeho provizorního sídla v Bruselu do Prahy je podle Reinišové prestižní záležitostí, plynou z toho ale i hospodářské výhody.

„Hospodářské přínosy budou spíše nepřímé. Agentura bude mít zaměstnance mezinárodní agentury, budou přijímáni pomocí konkursů. Přitáhne to ale další podniky, které tu budou zřizovat filiálky nebo k nám budou častěji jezdit. Praha se totiž stane do značné míry centrem evropského kosmického dění,“ uvedla Reinišová.

Systém Galileo bude evropskou obdobou americké sítě GPS. Vyvíjí se ale hlavně pro civilní účely. Má začít fungovat za čtyři roky.

Pavel Novák, Igor Maňour, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme