Ministři vnitra 11 zemí se v Paříži dohodli na spolupráci tajných služeb

Jsme svorně proti terorismu. To chtěli ukázat evropští politici, když se v neděli postavili do čela průvodu k poctě sedmnácti obětí útoků radikálních islamistů z minulého týdne. V Paříži ale také jednali ministři vnitra jedenácti evropských zemí. Dohodli se na větší spolupráci svých tajných služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jsme svorně proti terorismu, deklarovali evropští politici na nedělním pochodu v Paříži

Jsme svorně proti terorismu, deklarovali evropští politici na nedělním pochodu v Paříži | Zdroj: Reuters

Francouzské jedenácté září povede nejspíše k zostření boje proti terorismu, ale také k řadě preventivních kroků.

Evropské země chtějí posílit ochranu vnějších hranic. V krajním případě by mohlo dojít i k obnovení hraničních kontrol uvnitř schengenského prostoru.

Letecké společnosti by si měly více předávat informace o rizikových cestujících, protože útočníci na satirický týdeník Charlie Hebdo, bratři Said a Chérif Kouchiové, byli na černé listině amerických leteckých společností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři 11 evropských zemí se v Paříži dohodli na těsnější spolupráci svých tajných služeb. Podrobnosti zjišťoval redaktor Pavel Novák

Mluví se také o vytvoření celoevropského integrovaného systému, díky kterému by všechny země získaly přesné informace o džihádistech. Provozovatelé internetových serverů by také mohli blokovat weby radikálních skupin.

Francouzské zpravodajské služby nyní čelí kritice kvůli tomu, že útokům nezabránily.

Francie proto chce dalším teroristickým útokům předcházet. Kriminolog Alain Bauer prohlásil, že pozornost už nebude soustředěna přímo na osamělé teroristy, ale na organizovanější skupiny.

Zpravodajské služby se tak například pokusí infiltrovat do struktur těchto nebezpečných skupin. Podle francouzského premiéra Manuela Vallse budou tajné služby mnohem více využívat odposlechy.

Francouzi se semkli proti terorismu, podpořili demokracii a svobodu slova

Číst článek

Odsouzení džihadisté se pak asi ve vězeních přesunou do samostatných cel, aby se zabránilo jejich vzájemné komunikaci. V ulicích by na bezpečnost navíc měly dohlížet tisíce policistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie chystá mimořádná opatření v boji proti terorismu. Informoval zpravodaj Jan Šmíd

„Po celé Francii bude nasazeno 10 tisíc nových vojáků, bude zavedena mimořádná ochrana židovských škol a synagog, větší kontrola komunikace mezi podezřelými osobami na sociálních sítích a izolace odsouzených džihádistů ve vězení,“ popsal možné změny pařížský zpravodaj Jan Šmíd.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve také volá po vytvoření efektivnějšího systému sledování džihádistů, kteří se vracejí ze Sýrie a Iráku do Francie a kteří se radikalizují přímo ve Francii.

Francie zároveň zřejmě začne přísněji trestat všechny útoky mající náboženský podtext. V noci na dnešek kolem půlnoci například někdo zapálil mešitu v Poitiers.

Až milion lidí na pochodu v Paříži | Foto: Reuters

Události ve Francii mají také vliv na autocenzuru médií. Stanice Canal+ neodvysílala předtočený rozhovor s Michelem Houellebecqem, autorem kontroverzní knihy Soumission, která je ve Francii bestsellerem.

Zpravodajská televize iTele přerušila spolupráci s Ericem Zemmourem, který je hodně radikální ve svých postojích a kritizuje islám.

Očima zpravodajů ČRo: Bezprecedentní pochod proti teroru v Paříži

Číst článek

Politici sice demonstrovali odhodlání stát semknutě v boji proti terorismu, ale podle politologa Michela Perottina z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy jen taková okázalá gesta k významnější mezinárodní spolupráci zřejmě nepřispějí.

„Být v Paříži byla jakási povinnost, politická rétorika, která vygeneruje zdání fronty boje proti terorismu. Přičemž každý si to pak doma bude řešit po svém. Za pár týdnů bude tato událost pro většinu zapomenuta, podobně jako případné sliby,“ podotýká Perottin.

Francouzští policisté střeží židovské školy a synagogy. V ulicích jsou i vojáci

Číst článek

Světová média si všímají také toho, že v čele průvodu v Paříži chyběl americký prezident Barack Obama nebo alespoň viceprezident Joe Biden. Místo nich přijela americká velvyslankyně.

Do Paříže ale nepřijel ani ruský prezident Vladimir Putin, Moskva na nedělní pietní pochod vyslala ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Hollande: Paříž je dnes světovou metropolí proti terorismu | Foto: ČTK

Pavel Novák, Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme