Mířil laserem na letadlo přistávající ve Varšavě, teď mu hrozí 8 let vězení

I obyčejné laserové ukazovátko může způsobit katastrofu a dohled nad leteckou dopravou bere takové nebezpečí smrtelně vážně. Přesvědčil se teď o tom jeden Varšavan.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laser (ilustr. obr.)

Laser (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Těšně před přistáním na varšavském Chopinově letišti ohlásil pilot tureckého letadla, že někdo do kabiny míří zeleným laserovým paprskem a snaží se ho oslnit. Podle souřadnic také upřesnil, odkud paprsek vychází.

Řízení letového provozu pak okamžitě uvědomilo ostrahu letiště a ta přes policejní velitelství hlídky v dané městské čtvrti.

Jedna z nich pak během několika minut zadržela překvapeného čtyřiatřicetiletého Sebastiana K., ještě pořád s laserovým ukazovátkem v ruce, a to přímo na ulici.

Zadržený Polák si už vyslechl žalobu, že mohl způsobit leteckou katastrofu. Soud na něj zatím uvalil tříměsíční vazbu. Jestli ho odsoudí, hrozí mu maximálně až osm let vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třicetiletý muž svítil laserem do kabiny přistávajícího letadla. O případu mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Vít Pohanka

Podobné případy ostatně známe i u nás – kolem českých letišť by kvůli tomu dokonce mohla vzniknout ochranná pásma, v nichž se nebudou smět používat laserová zařízení. Za porušení tohoto zákazu by mohla hrozit pokuta až 5 milionů korun.

Ani v Polsku se nejedná o ojedinělý případ. K podobným incidentům došlo dokonce předminulý týden. Policie teď proto vyšetřuje, zda je mohl mít na svědomí stejný člověk.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme