Mladí Afričané sní o kariéře fotbalisty v Evropě, uspěje jen minimum z nich

Spousta mladých mužů by takové nabídce asi jen těžko odolala: zaplaťte a my vám zařídíme zkoušku u nejlepších fotbalových klubů v Evropě. Organizovaný zločin takto na cestu do Evropy vyláká tisíce afrických mladíků, kteří sice mají talent na fotbal, ale na evropskou špičku to přesto nemusí stačit. Tito lidé pak v Evropě leckdy žijí v naprosté bídě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech a Didier Drogba s pohárem pro vítěze anglického Ligového poháru

Petr Čech a Didier Drogba s pohárem pro vítěze anglického Ligového poháru | Zdroj: Reuters

V Africe je spousta nadaných mužů, kteří mají vlohy pro fotbal. Kontinent proto brázdí tisíce „agentů“, kteří i v nejzapadlejších vesničkách sledují chlapce, jak hrají fotbal.

Když u někoho zpozorují talent, nabídnou mu, že mu za několik tisíc eur domluví zkoušku u evropských fotbalových klubů.

Na to se spousta mladých Afričanů nechá zlákat. Podle statistik ale 98 procent z nich neuspěje a pak mají v Evropě obrovské problémy se uživit.

Zároveň se ale bojí vrátit se zpátky domů, protože by zklamali celou rodinu, která už snila o tom, jak jejich potomek bude v Evropě fotbalovou hvězdou.

V Evropě jich jsou tisíce

Odhaduje se, že jen v Belgii takto přežívá 300 až 400 neúspěšných mladých fotbalistů. V celé Evropě jsou to tisíce lidí.

Několik belgických poslanců založilo zvláštní nadaci, která chce těmto lidem pomáhat, aby když neuspějí jako fotbalisté, našli aspoň vzdělání. Už 60 mladíků vystudovalo v Belgii univerzitu.

Skupina dalších poslanců zase tlačí na vlády evropských zemí a na fotbalové kluby, aby dělaly v Africe osvětu, že uspět v Evropě ve fotbale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme