Modernizace polské armády se komplikuje. Vláda zrušila nákup vrtulníků za desítky miliard

Nutnost posílení polské armády zdůraznila válka na Ukrajině. Polská vláda ale teď zrušila nákup 50 francouzských armádních vrtulníků Caracal EC 725. Konec obchodu za téměř 90 miliard korun doprovázejí politická obviňování i tahanice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský vrtulník

Vojenský vrtulník | Foto: HQ Aircom, Ramstein

Varšavské vlády bez ohledu na politické zabarvení bojovně mluví o ochraně východní hranice. Ale k tomu potřebuje polská armáda moderní techniku, mimo jiné nové víceúčelové vrtulníky.

Do výběrového řízení se před několika lety přihlásil americký Sikorski, italsko-britská skupina Augusta Westland a francouzský Airbus. Ten loni vyhrál s nabídkou strojů Caracal EC 725.

Ale jen do doby, než nastoupila konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost a s ní nový ministr obrany Antoni Macierewicz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem zrušení nákupu vojenských vrtulníků v Polsku sleduje reportér Vít Pohanka

„Já jsem, jak se o mně ví, vždycky považoval ten kontrakt za pochybný. Takhle si nemůžeme hrát s národními zájmy,“ netajil se nový ministr.

Obchod za 13 a půl miliardy zlotých, v přepočtu asi 87 a půl miliardy korun, už ale jeho předchůdce uzavřel. Airbusu zbývalo ještě dojednat offsetové programy, tedy to, jakou část výroby a servisu přenese firma přímo do Polska, nakonec ale polská vláda jednání ukončila.

„Mysleli jsme, že francouzská strana bere ta jednání vážně. Ale zjistili jsme, že se chce z těch offsetů vyvázat,“ zdůvodnil minulý týden náměstek ministra obrany Bartosz Kownacki.

Opozice za tím vidí jednoznačné politikaření. Za jednání s Airbusem odpovídal tehdejší náměstek ministra obrany Czeslaw Mroczek, dnes poslanec za Občanskou platformu.

„Právo a spravedlnost bylo před volbami spojené s odbory podniků, které v Polsku vlastní neúspěšní konkurenti Airbusu,“ uvedl.

Polská sněmovna potrestala reportéra za fotku bosé poslankyně. Krok k cenzuře, říkají experti

Číst článek

Měli údajně zájem na tom, aby zakázku dostal jeden z nich. Vládní strana takové obvinění odmítá. Celý obchod byl prý vyjednaný mizerně. Ačkoliv éterem létají ostrá obvinění, Airbus zatím mlčí. Je ale téměř jisté, že bude na Polsku vymáhat odškodné.

Polská armáda si na vrtulníky v každém případě počká o několik let déle. Obě hlavní polské strany se přitom dušují, že vždycky měly a mají na srdci jen a jen obranyschopnost země.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme