Moskva odmítá komentovat jména ze seznamu osob, kterým zakázala vstup do Ruska

Moskva podle ruské agentury Interfax potvrdila, že předala zastoupení Evropské unie v Rusku seznam 89 evropských politiků, kterým nepovolí vstup na ruské území. Jména a jejich výběr ale odmítá jakkoli komentovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva, Kreml

Moskva, Kreml | Foto: CC SA 1.0, Vladimir Rudakov

Předání seznamů evropským partnerům potvrdil agentuře Interfax nejmenovaný vysoce postavený zdroj na ruském ministerstvu zahraničí.

Kritizoval ale zveřejnění oněch 89 jmen evropských politiků. Moskva podle něj vyšla vstříc prosbám evropských zemí a počítala s tím, že tyto informace zůstanou důvěrné, podobně jako v případě seznamu amerických představitelů, kteří mají do Ruska vstup omezený.

Německo požádalo ruskou stranu o vysvětlení, Moskva zatím na žádost nereagovala. Diplomatický zdroj uvedl, že jde odvetné opatření za personální sankce, které zavedly západní země.

Na ruském sankčním seznamu jsou čtyři Češi. Je to pro mě čest, říká Schwarzenberg

Číst článek

Na sankčním seznamu, který dnes zveřejnila finská televize YLE, jsou i čtyři Češi, a to předseda zahraničního výboru sněmovny a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, novinář, europoslanec a bývalý senátor za TOP 09 Jaromír Štětina a bývalý komisař EU pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle.

Schwarzenberg v reakci uvedl, že je mu ctí na seznamu být. „Protože, když jsem se podíval na ta ostatní jména, tak jsem zjistil, že jsem opravdu v dobrém, elegantním a poctivém klubu,“ poznamenal.

Podle předsedy české vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) je zákaz odpovědí na protiruské evropské sankce, zavedené kvůli postupu Ruska na Ukrajině. EU by na něj měla reagovat jednotně, míní Sobotka.

Z dalších zemí je na ruském „black listu“ nejvíc Poláků, mezi nimi například bývalý premiér Jerzy Buzek nebo náčelník generálního štábu ozbrojených sil Andrzej Falkowski. Ve výčtu jsou také bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, šéf britské tajné služby MI5 Andrew Parker, britský politik Malcolm Rifkind či bývalý šéf britských Liberálních demokratů Nick Clegg.

Diplomacie Evropské unie označila v prohlášení ruský sankční seznam za svévolný a neopodstatněný. Ruské úřady prý v posledních měsících odepřely vstup několika politikům ze zemí Unie a vždy to zdůvodnily tím, že dotyčný je na neveřejném seznamu. Jeho existence tedy není překvapivá, doposud se ale nevědělo, jaká jména na něm figurují.

Na ruské černé listině je osm Němců. Berlín žádá vysvětlení

Číst článek

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme