Moskva odmítá, že by její bombardéry narušily britský civilní provoz

Moskva odmítá obvinění, že ruské bombardéry vstoupily do těsné blízkosti britského vzdušného prostoru. Tvrdí, že šlo o běžný rutinní let, který byl v souladu s mezinárodními pravidly. Britská vláda si kvůli incidentu předvolala ruského velvyslance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský bombardér TU-95

Ruský bombardér TU-95 | Foto: www.rusarmy.com

Dva bombardéry Tu-95 přeletěly ve středu nad Lamanšským průlivem, během toho měly vypnutý transpondér.

Londýn kvůli nim musel odklonit civilní letadlo, což je podle leteckého publicisty Martina Velka běžný postup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruské bombardéry se přiblížily ke vzdušnému prostoru Británie. Incident okomentoval letecký publicista Martin Velek

"Tím, že je vypnutý odpovídač, druhé letadlo nevidí, v jaké poloze se bombardér nachází. Za takových okolností samozřejmě je na místě dispečera, aby civilní letadlo odklonil, aby ho nic neohrozilo," vysvětlil Velek.

Za ruskými letouny také musely vzlétnout britské bitevníky Typhoon. Ty ruské stroje doprovázely během průletu "britským zájmovým prostorem".

Ruská vojenská letadla se k britskému vzdušnému prostoru v posledních měsících přiblížila opakovaně. Zahraniční komentátoři to považují za provokaci a další vyostření vztahů mezi Ruskem a Západem.

„Probíhá tady kolo vzájemného přitvrzování a eskalace napětí. Rusové se cítí poškozeni mnoha věcmi a odpovídají způsobem, který je možný. Je to taková nepříliš pěkná hra, hra nervů,“ doplnil letecký publicista.

Martin Hromádka, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme