Moskva popírá zprávy médií o svém zapojení do bojů v Sýrii

Rusko se možná už aktivně zapojilo do konfliktu v Sýrii. Přibývá totiž zpráv o vojenské technice a vojácích ruské armády, kteří se údajně pohybují přímo na syrském bojišti. Kreml tyto spekulace odmítá, a mluví naopak o potřebě široké mezinárodní spolupráce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Wikimedia Commons, CC BY 3.0, Kremlin.ru

"Skutečně chceme vytvořit mezinárodní koalici pro boj s terorismem a extremismem. Konzultujeme to se svými americkými partnery. Chápeme také, že v Sýrii je třeba politických změn. A syrský prezident s tím mimochodem souhlasí, souhlasí se začleněním zdravé opozice do vlády," řekl ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci ve Vladivostoku.

Na Blízkém východě se ale zatím o ruské účasti spíše šušká, než seriózně mluví. Nedá se totiž opřít o žádné pádné důkazy. Jen o indicie, mezi které patří nafocený průjezd ruských vojenských úžinami Bospor a Dardanely z Černého do Středozemního moře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pádné důkazy o aktivním zapojení ruské armády do bojů v Sýrii chybí, hlásí z Blízkého východu zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Jediná základna, kterou ruské námořnictvo ve Středomoří může použít, je v syrském přístavu Tartús.

Existuje také propagační video syrské armády, zachycuje ruskou vojenskou techniku, kterou Sýrie nevlastní, v syrském terénu a údajně zní ruština v komunikaci velících důstojníků.

Důkazy tak svědčí o určitém nasazení ruské vojenské techniky, ale v případě Ruska je dost nejasná hranice mezi tím, co ještě Moskva považuje za angažmá svých vojenských expertů a techniky a co už za nasazení armády.

Přitom se Rusko už od začátku konfliktu netajilo, že v oblasti má své vojenské poradce. Dokonce zřejmě na syrských stíhačkách létali ruští piloti.

Rusko a Sýrie tak může případnou ruskou vojenskou přítomnost prezentovat jako pouhé rozšíření předchozí vojenské spolupráce.

Štěpán Macháček, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme