Moskvané chtějí stávkovat proti starostovi

Ruská opozice chce v centru Moskvy navzdory zákazu demonstrovat za odstoupení starosty Jurije Lužkova. V době, kdy hlavní město trpělo vedrem a smogem, Jurij Lužkov sice přerušil dovolenou, ale až s několikadenním zpožděním, vrátil se až v úterý. Kritizují ho za to média i veřejnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Moskvě se smogu a kouři brání rouškami.

Lidé v Moskvě se smogu a kouři brání rouškami. | Zdroj: ČTK

Lužkovovi kritici si myslí, že vázla organizace a že Moskvané nedostali potřebné informace, jak se v horku a smogu chovat. Komentátor ČRo 6 a znalec Ruska Libor Dvořák se však domnívá, že demonstrace bude policií rozehnána. Stejně tak tomu bylo i v minulosti, když se konaly dvě podobné akce za Lužkovovu demisi.

„Úřady by protest možná i povolily, ale v nějakém ´tichém koutku´. O to samozřejmě opozice nestojí. Vybírají si spíš místa jako Triumfální náměstí s pomníkem Majakovského nebo náměstí přímo před moskevskou radnicí,“ vysvětluje Dvořák. „Otázkou ovšem je, co udělá s úřady to, co se v Moskvě už několik týdnů děje,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Dvořák, znalec Ruska a komentátor ČRo 6, přibližuje osobu moskevského starosty

Jurij Lužkov už stojí v čele ruského hlavního města od roku 1992. Jak říká sám komentátor Českého rozhlasu, starosta je nesmírně tvrdý člověk s téměř mafiánským počínáním, ovšem v Moskvě má velmi silnou základnu.

„Je však všeobecně známo, že Lužkov má i všeobecné zásluhy. Vybudoval v Moskvě mnoho důležitých staveb včetně třetího silničního okruhu,“ říká Dvořák.

Jak si ale Dvořák myslí, hrozba odchodu už nad starostou visí dlouho a nejnovější moskevská tragédie by mu mohla zlomit vaz. „Bude totiž třeba najít nějakého obětního beránka a Lužkov se teď zdá jako optimální,“ míní Libor Dvořák.

Podle průzkumů veřejného mínění Rusové obecně nejsou moc spokojeni s tím, jak vláda a úřady zvládají boj s požáry. Prezidenta Medveděva ani premiéra Putina kvůli tomu sice nikdo odvolávat nechce, ale o část své popularity přišli.

Jitka Malá, Václav Rojík, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme