Moskvě se nelíbí blokování ruského majetku kvůli Jukosu, hrozí odvetou

Moskva připravuje zabavení francouzských a belgických majetků v Rusku. Jde o reakci na podobný krok Francie a Belgie, které obstavily ruský státní majetek na podnět poškozených akcionářů společnosti Jukos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Francouzská a belgická exekuce se týká účtů diplomatických zastupitelů nebo stálé mise při NATO.

Belgie zabavila ruský státní majetek ve výši necelých dvou miliard dolarů, ve Francii jsou to bankovní účty nebo ruská státní společnost Gosza-gran-sobstvenosť.

Brzy by se do toho seznamu mohl připojit i majetek ve Spojených státech nebo Velké Británii. Píše o tom deník Moscow Times.

Ruská diplomacie proti postupu belgických úřadů ostře protestovala a obstavení majetku velvyslanectví označila za nepřátelský akt hrubě porušující principy mezinárodního práva.

Ruské ministerstvo zahraničí upozornilo belgické velvyslanectví, že odvetná opatření se mohou dotknout královského majetku i účtů belgických právnických osob.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov věří, že evropské země svůj postoj přehodnotí. „Doufám, že zvítězí zdravý rozum a my nebudeme muset přijmout stejná opatření k belgigckému majetku v Ruské federaci,“ řekl.

Rusko neuznává výsledek arbitráže

Ve sporu jde o peníze za faktické vyvlastnění někdejší ropné společnosti Jukos ruským státem. Rusko má z rozhodnutí mezinárodní arbitráže z loňského července vyplatit 52 miliard dolarů, Moskva ale výsledek arbitráže neuznává.

Bývalí akcionáři Jukosu podali soudní žalobu. Belgický arbitrážní soud žalobě včera vyhověl a potvrdil právo akcionářů zabavit ruský státní majetek v Belgii v hodnotě 1,9 miliardy dolarů.

Rusko zlikvidovalo kdysi mocný Jukos po odsouzení jeho většinového vlastníka Michaila Chodorkovského v roce 2005. Chodorkovskij, politický sok Kremlu, byl odsouzen k mnoha letům vězení za údajné defraudace a krádeže obrovských objemů ropy a jeho firma prakticky přestala existovat.

Společnost Jukos Rusko vyvlastnilo a většinu jejího majetku získala společnost Rosněft. Někteří akcionáři, nikoli sám Chodorkovskij, vyvlastnění Jukosu zažalovali.

Martin Dorazín, ČTK, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme