Moskvou pochodovaly tisíce lidí. Protestovali proti ruské účasti v bojích na Ukrajině

V centru Moskvy dnes lidé protestovali proti ruskému zasahování do ukrajinských záležitostí. Kremlu vytýkají podíl na ukrajinském ozbrojeném konfliktu. Žádají, aby ruské vedení stáhlo své vojáky z Ukrajiny, nepodporovalo separatisty a přestalo s dezinformační kampaní ve státních televizích. Na Pochodu míru, který v Moskvě úřady povolily, se sešlo několik tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce lidí v Moskvě protestovaly proti ruské účasti v bojích na Ukrajině

Tisíce lidí v Moskvě protestovaly proti ruské účasti v bojích na Ukrajině | Zdroj: Reuters

„Chceme vládě vzkázat, aby přestala s nepřiznanou válkou na Ukrajině. A že tady v Rusku jsou lidé, podle kterých mají o svém osudu rozhodovat sami Ukrajinci,“ řekla jedna z účastnic pochodu.

Podobné akce se ruská opozice pokusila zorganizovat i v dalších městech. V Petrohradu pochod nepovolili a policie několik aktivistů zatkla, v Novosibirsku pořádkové síly celou demonstraci rozehnaly.

Předchozí Pochod míru se v Moskvě odehrál bez jakýchkoliv incidentů v polovině března.

Policie tehdy odhadla počet účastníků na tři tisícovky, pořadatelé na 50 až 70 tisíc, zatímco podle novinářů se sešlo několik tisíc demonstrantů, a to včetně frontmana populární rockové kapely Mašina vremeni Andreje Makareviče. Ten vzápětí začal mít potíže.

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina po anexi Krymu dosáhla rekordní výše 84 procent.

Tisíce lidí v Moskvě protestovaly proti ruské účasti v bojích na Ukrajině | Foto: Reuters

Jitka Malá, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme