Mrtvých po útocích na letišti v Istanbulu je už 41, zraněných je přes dvě stě

Úterní teroristický útok na istanbulské Atatürkovo letiště nepřežilo 41 osob. Zraněných je 239. Oznámily to turecké úřady. Prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ráno prohlásil, že cílem útoku tří sebevražedných atentátníků bylo oslabit Turecko zabitím nevinných lidí. Masakr odsoudila řada zemí, mimo jiné Francie, Spojené státy a také OSN. Provoz na letišti byl dnes částečně obnoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci istanbulského Atatürkova letiště odklízejí trosky po úterních explozích

Zaměstnanci istanbulského Atatürkova letiště odklízejí trosky po úterních explozích | Zdroj: Reuters

„Je jasné, že tento útok měl za cíl dosáhnout jediného výsledku, vytvořit s využitím krve a bolesti nevinných lidí propagandistický materiál proti naší zemi," uvedl Erdogan podle agentury Reuters v písemném prohlášení.

Většinu obětí tvoří občané Turecka. Jsou však mezi nimi i cizinci. Jde o jednu Ukrajinku a jednoho Íránce. Všichni mrtví ale stále ještě nebyli identifikováni. Zatím bylo identifikováno 27 obětí.

Češi podle posledních informací mezi nimi nejsou. „Podle horké linky ministerstva zdravotnictví Turecka mezi obětmi ani mezi zraněnými nejsou čeští občané," řekla ČRo česká konzulka v Istanbulu Nora Jurkovičová.

Poslední úterní let z Prahy do Istanbulu na letišti přistál až po útoku. Cestující tak museli několik hodin čekat na palubě letadla, než mohli vystoupit.

K zodpovědnosti za útok se dosud nikdo nepřihlásil. Dosavadní zjištění nicméně podle premiéra Binaliho Yildirima naznačují, že za atentátem stojí Islámský stát. Toto radikální hnutí má na svědomí řadu masakrů z posledních měsíců v Turecku.

Mezi obětmi útoku na letišti v Istanbulu podle tureckých úřadů Češi nejsou

Číst článek

Trojice útočníků oblečená v černém přijela na Atatürkovo letiště taxíkem. Ozbrojeni byli automatickými puškami a pod oblečením měli sebevražedné vesty s výbušninami. Střílet začali podle výpovědí svědků u vstupu do terminálu a také na parkovišti. Policisté střelbu opětovali. Nejméně jeden z útočníků se přesto dostal dovnitř. Když ho pak policisté zasáhli, po chvíli odpálil nálož. Mohutný výbuch halu značně poničil. Svědci mluví nejméně o dvou explozích.

Útok na letiště "co nejostřeji" odsoudil Bílý dům, který ujistil Turecko o své podpoře. Masakr odsoudili také francouzský prezident François Hollande a šéf OSN Pan Ki-mun, který v této souvislosti hovořil o teroristickém činu.

Podle představitelů Atatürkova letiště byly po útoku některé příchozí lety odkloněny, byly zrušeny úterní odlety. Dnes byl provoz na letišti částečně obnoven. Turecké aerolinie ale zrušily na 340 letů.

Na dnešek měly z Istanbulu do Prahy a zpět odletět celkem tři spoje Tureckých aerolinek. V tuto chvíli je jeden let zrušený, jedná se o odpolední spoj - do Prahy mělo letadlo přiletět kolem 13.40 a zpátky do Istanbulu měl odletět v půl třetí. Třetí spoj s plánovaným odletem v půl osmé večer je zatím beze změny. Ranní letadlo je zpožděné, mělo odlétat před desátou.

Turecké aerolinky už uvedly, že cestující z dnes zrušených letů si můžou letenky přeobjednat nebo je vrátit a to až do 5. července.

Přehled největších teroristických útoků v Turecku v uplynulých letech

Číst článek

Atatürkovo letiště je tureckým hlavním mezinárodním letištěm; nachází se ve čtvrti Yeşilköy v evropské části města zhruba 25 kilometrů západně od centra Istanbulu.



ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme