Musíme navrátit Krym Rusku, říká Putin v dokumentu o anexi poloostrova

První kanál ruské státní televize Rossija odvysílal upoutávku k dokumentu o začlenění krymského poloostrova do Ruska. Šéf Kremlu Vladimir Putin v ní mluví také o záchranné misi pro sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

„Krym - cesta do vlasti“ je název dokumentu, ve kterém ruský prezident Vladimir Putin popisuje přípravy na anexi Krymu. Tento měsíc od ní uběhne rok.

„Bylo to v noci z 22. na 23. února, skončili jsme v 7 hodin ráno a tehdy jsem svým kolegům řekl: musíme začít pracovat na tom, abychom navrátili Krym zase Rusku,“ říká Putin v upoutávce.

Čtyři dny po tomto jednání obsadili krymský parlament neoznačení vojáci. Putin ještě týden popíral, že by šlo o příslušníky ruské armády, a trval na tom, že na Krymu operují „ozbrojené síly sebeobrany“.

Následovalo referendum, ve kterém se pro připojení poloostrova k Rusku vyjádřilo přes 97 procent hlasujících. Referendum neuznaly Spojené státy, Evropská unie ani OSN.

Putin v ukázce líčí také to, jak ruské bezpečnostní složky musely evakuovat Viktora Janukovyče z Ukrajiny. Kdyby někdejší ukrajinský prezident zůstal v Kyjevě, přišel by podle Putina o život.

Televizní stanice Rossija zatím neupřesnila, kdy chce pořad odvysílat.

Krym | Foto: Český rozhlas

Ondřej Himmer, Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme