V Londýně útočil Nor somálského původu. Policie terorismus vyloučila

Devatenáctiletý muž v centru Londýna pobodal šest lidí. Jedna žena na následky zranění zemřela, dva zranění stále zůstávají v nemocnici. Policie útočníka zneškodnila paralyzérem. Muž somálského původu má norské občanství. Své oběti si vybíral náhodně. Policie zatím jeho motivy nezná, terorismus ale vylučuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí místa činu je uzavřené

Okolí místa činu je uzavřené | Zdroj: Reuters

Výsledky dosavadního vyšetřování naznačují, že útok zřejmě nebyl nijak dlouze plánovaný, ale šlo o spontánní reakci psychicky narušeného člověka.

„Doposud jsme nenašli žádné důkazy o radikalizaci nebo něco, co by nasvědčovalo, že by šlo o terorismus,“ potvrdil komisař Mark Rowley z londýnské policie.

Nor somálského původu se do Velké Británie přestěhoval před 14 lety a žil se svou rodinou v severním Londýně.

Policie už také upřesnila informace o napadených. Zesnulé ženě bylo okolo 60 let, zraněny byly dvě další ženy a tři muži. Dva zranění zůstávají v nemocnici a tři už lékaři propustili.

„Zavražděná žena byla Američanka, zranění pocházejí z Austrálie, Izraele a Velké Británie. Už jsme informovali ambasády příslušných států a uděláme vše, abychom jim usnadnili práci,“ dodal Rowley.

Místo činu vyšetřují kriminalisté ve speciálním forenzním stanu | Foto: Reuters

Policie dostala zprávu o muži, který napadl lidi na camdenském Russell Square, krátce po půl jedenácté večer. „Ozbrojení policisté přijeli na místo do pěti minut. Útočníka zneškodnili paralyzérem a zatkli. Zraněno bylo šest lidí, včetně jedné ženy, která bohužel zemřela. Zranění ostatních jsou různá,“ popsal Rowley.

Svědci deníku Guardian popsali, že muž náhodně bodal do lidí a při dopadení nekladl odpor. Policie detaily zatím nezveřejnila. Okolí Russel Square je poměrně rušnou turistickou oblastí. Ve čtvrti Camden je řada hotelů, restaurací nebo obchodů.

Starosta Londýna Sadiq Khan už vyzval obyvatele metropole, aby předcházeli panice, a naopak zůstali klidní a bdělí.

Hlavní město také posílilo policejní jednotky v ulicích. Londýnská policie navíc už včera oznámila, že nově povolává do služby 600 ozbrojených příslušníků v rámci protiteroristických opatření, které ale prý nevyvolala žádná konkrétní hrozba.

Muž s nožem útočil v centru Londýna. V okolí místa činu hlídkují britští policisté | Foto: Reuters

Pavlína Nečásková, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme