Muži s ovázanými hlavami v centru Istanbulu? Město je Mekkou vlasové transplantace

Turecký Istanbul se stal oblíbeným cílem plešatých mužů. Dostaveníčko si tam dávají hlavně pánové z východu, kteří mají pocit, že jim na hlavě něco chybí. Největší turecké město je už několik let velmocí vlasové transplantace. Funguje v něm 350 specializovaných klinik a klienti v nich utrácejí stovky milionů dolarů ročně. Ceny za nové vlasy jsou totiž v Turecku velmi příznivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Istanbulu jezdí kvůli transplantaci vlasů hlavně muži ze zemí Perského zálivu

Do Istanbulu jezdí kvůli transplantaci vlasů hlavně muži ze zemí Perského zálivu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

"Žena pochopitelně chce, aby byl její muž hezký. Hlava plná vlasů sice není to nejdůležitější, ale když má muž i ty vlasy, pak je jeho elegance dokonalá," říká Rání z Iráku.

Na pěší třídě Istiklal v centru Istanbulu si právě kupuje se dvěma kamarády zmrzlinu. Všichni tři mají hlavu omotanou obinadlem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muži s ovázanými hlavami překvapili v centru Istanbulu i reportéra Štěpána Macháčka

"Tady ze zadu mi vyoperovali vlasy a zasadili mi je tady na čelo. Tady v Istanbulu je to levnější. Myslím, že kdybych jel třeba k vám do Česka, zaplatím za to pět tisíc eur. Tady to stojí necelou polovičku."

Hlav ovinutých bílým obvazem, jako má Rání, potkáte v centru Istanbulu celou řadu. A vycházejí mimo jiné i z kliniky doktora Bahadıra Sercana Ayara.

"Jezdí sem hlavně muži ze Saúdské Arábie a dalších zemí Perského zálivu. Vlasová transplantace se začala v Turecku rozvíjet tak před deseti roky. Opravdový boom ale nastal v posledních pěti letech, kdy začali masově jezdit právě klienti z arabských zemí."

Proto má také doktor Ayar na tlumočení asistenta Násira ze Sýrie. Ten vystudoval elektrotechniku v Aleppu, teď ale stejně jako tři miliony dalších Syřanů čeká v Turecku na konec války. Podle doktora Ayara trpí Arabové vypadáváním vlasů hlavně kvůli suchému a horkému podnebí a přechlorované vodě.

"Pro duševní pohodu orientálního muže jsou přitom pěkné vlasy a pěkný vous nejdůležitější. Proto se o ně tolik starají. Já sám jsem si transplantaci nechal nedávno udělat," přiznává třicátník doktor Ayar.

Operace se dělají bezbolestně s lokálním umrtvením. A po osmi měsících mají prý pacienti hřívu jako za mlada.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme