Na bruselském letišti se údajně odpálil i hledaný Najim Laachraoui

Belgické úřady podle několika tamních i zahraničních médií identifikovaly jako druhého sebevražedného útočníka z bruselského letiště hledaného Najima Laachraouiho, výrobce bomb pro teroristy. Podle analýzy DNA se prý odpálil vedle Ibrahima El Bakraouiho, jehož bratr Khalid naopak zaútočil v metru. Policejní zdroje zatím zprávu nepotvrdily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Najim Laachraoui, údajný druhý útočník z bruselského letiště Zaventem

Najim Laachraoui, údajný druhý útočník z bruselského letiště Zaventem | Zdroj: ČTK

Najim Laachraoui je jako komplic zadrženého Salama Abdeslama podezřelý z napojení na pařížské atentáty loni v listopadu.

Jeho stopy totiž našli vyšetřovatelé na pásu výbušnin použitém v pařížském klubu Bataclan i na Stade de France.

Turecko loni jednoho z atentátníků vyhostilo do Belgie, tvrdí Erdogan

Číst článek

Belgická policie zatím dál pátrá po minimálně jednom spolupachateli bruselských útoků. Tím měl podle dřívějších zpráv médií být právě Laachraoui, o němž bruselský deník La Dernière Heure chybně informoval, že byl dnes dopaden.

Při úterních ranních atentátech na letišti a v metru v hlavním městě Belgie zemřelo 31 lidí. Dalších 300 bylo zraněno, z toho 150 je stále v nemocnicích, citovala belgická RTBF ministerstvo zdravotnictví. Ze 150 zraněných je pak 61 stále na jednotkách intenzivní péče. K útokům se přihlásil takzvaný Islámský stát.

V Bruselu útočili dva bratři. Po dalších podezřelých policie dál pátrá

Číst článek

V Belgii teď platí nejvyšší stupeň teroristické hrozby, v Bruselu je omezena veřejná doprava a letiště Zaventem, které bylo cílem útočníků, bude podle agentury Belga uzavřeno i v pátek.

V Bruselu se už zítra mimořádně sejdou ministři vnitra zemí Evropské unie, kteří budou jednat o posílení kontrol na letištích nebo nádražích či o zpřísnění prodeje zbraní.

Trojice mužů podezřelá z útoků na bruselském letišti | Foto: ČTK/AP

Ondřej Houska, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme