Na dobrovolnou vojnu nastoupili na Slovensku první zájemci. Armáda čekala větší zájem

První dobrovolníci nastoupili na Slovensku na několikaměsíční vojnu. Armáda poprvé zkouší projekt takzvané dobrovolné vojenské služby. Čekala ale mnohem větší zájem veřejnosti. Nastoupilo totiž jen 37 osob, z toho 13 žen. Většina ze zhruba 130 přihlášených neprošla zdravotní kontrolou nebo psychotesty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský voják v Afghánistánu

Britský voják v Afghánistánu | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, Defence Images

Slovensko chce pomocí několikaměsíčního kurzu posílit armádní zálohy. Vybraní jedinci, kteří dostávají měsíční žold v přepočtu 4000 korun, se budou až do září učit o moderní armádní technice, taktice nebo zdravovědě.

Příště chce armáda nalákat na dobrovolnou vojenskou službu hlavně mladé lidi. V poslední době na Slovensku totiž vznikla řada jakýchsi domobran. Jednou z nich jsou například Slovenští branci.

„Hledali jsme organizaci, ve které bychom se našli. Něco, co by nás posunulo vpřed, vychovalo, učilo nás k lásce k vlasti, zodpovědnosti, původním hodnotám a tradicím našeho národa. Nic takového jsme na Slovensku nenašli, tak jsme se rozhodli, že to vytvoříme sami,“ řekl jejich velitel Peter Švrček.

Stát chtěl nabídkou dobrovolné vojny právě tyto lidi zaujmout. Zaměřit se na ně chce i do budoucnosti. Povinnou vojnu na Slovensku zrušili před deseti lety.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme