Na francouzských radnicích bojují za zachování vánočních jesliček

Betlém vystavený na radnici ve francouzském městě Beziers může zůstat. Rozhodl tak soud. Řešil stížnost několika lidskoprávních organizací, podle kterých vystavení náboženského symbolu ve veřejné budově odporuje zásadě náboženské neutrality. Beziers ale není prvním městem, které vystavení betlému řeší. Před dvěma týdny v podobném případu rozhodoval soud v Nantes. Ten měl názor opačný - rozhodl o odstranění jesliček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jesličky

Jesličky | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Křesťanské symboly Vánoc mohou ve Francii v příštích letech zmizet - alespoň z veřejných míst.

Starosta Beziérs Robert Menard odmítl odstranění jesliček z prostorů radnice bez ohledu na nařízení prefektury s tím, že se jedná o dlouholetou tradici, a princip proklamované náboženské neutrality podle něj neznamená zřeknutí se kulturních kořenů.

Tendence ve Francii je však opačná. Poté, co jesličky na radnici ve Vendee zakázal soud v Nantes, se podobné rozhodnutí soudu očekává v pondělí na jihu Paříže, kde některé náboženské skupiny protestují proti jesličkám na radnici ve městě Melun.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme