Na italsko-rakouské hranici se hromadí uprchlíci, kteří neprojdou kontrolou

Na hranici mezi Itálií a Rakouskem se hromadí uprchlíci, kteří neprojdou kontrolou. V hraničním městě Brenner policisté vysazují z vlaku lidi bez platných dokladů, řada migrantů pak však dál na hranici zůstává. Hraniční kontroly některé země v schengenském prostoru zavedly v souvislosti se summitem G7.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci ve městě Brenner na italsko-rakouské hranici (snímek z konec května 2015)

Uprchlíci ve městě Brenner na italsko-rakouské hranici (snímek z konec května 2015) | Zdroj: Reuters

Mezinárodní rychlík s cílem v Mnichově brzdí ve stanici Brenner, která je poslední na italském území, o pár metrů dál začíná Rakousko.

Na nástupišti čekají italští carabiniéři i jejich rakouští kolegové a vykazují z vlaku cestující bez platných dokladů.

V posledních dnech takhle vysadili několik stovek uprchlíků, kteří se po překonání Středozemního moře snažili dostat většinou do Německa. Desítky z nich včetně matek s nemluvňaty už několik dní nocují na místním nádraží a v blízkém okolí.

„Nemám peníze, od lidí jsem tu dostal aspoň vodu a jídlo. Chci se dostat do Německa, studovat, najít práci. Moji rodinu zabili, a kdybych se vrátil do Libye, umřu i já. Nepřijel jsem do Evropy krást a dělat problémy. Chci jen lepší život,“ říká osmnáctiletý mladík.

Stojí u vchodu do místnosti, kterou tu pro běžence provizorně vyhradili. Z celkového počtu se jich však do tohoto útočiště vejde jen zlomek.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme