Na letišti ve Frankfurtu lze propašovat zbraň, EK hrozí vyjmutím ze Schengenu

Největší německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem propadlo při bezpečnostní prověrce. Evropská komise proto hrozí jeho vyjmutím ze schengenského prostoru, pokud vedení letiště nezjedná nápravu. Kontrolní zprávu komise získal deník Bild.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem | Zdroj: Reuters

Letiště už oznámilo, že nechá znovu proškolit 2,5 tisíce zaměstnanců, kteří provádějí bezpečnostní prohlídky při odbavování cestujících.

Právě tam shledali kontroloři největší závady. Při každém druhém pokusu se jim podařilo propašovat v příručním zavazadle zbraně a další nebezpečné předměty. Personál prý nebyl schopný rozeznat je na rentgenových snímcích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Frankfurtské letiště propadlo v bezpečnostním auditu Evropské komise. Mluvil o tom zpravodaj v Německu Pavel Polák

Kontroly cestujících během odbavení zpravidla provádějí soukromé společnosti, nikoliv policie. Proto už také zaznívá kritika, že tyto soukromé firmy zaměstnávají nedostatečně vyškolené lidi.

Myslí si to třeba zástupce policejních odborů Jörg Radek. Na citlivých místech vnitřní bezpečnosti je zapotřebí řádně vyškolený personál; pro soukromou firmu, která se orientuje zejména na zisk, to ale podle něj není priorita, což je špatně.

Evropská komise nechává každoročně prověřit přibližně 35 evropských letišť. O nedostatcích pak vždy informuje příslušné úřady v dané zemi, nikdy však veřejnost. Detaily z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme