Na mezinárodní vojenské manévry přijely do Polska tisíce vojáků

Polsko si potrpí na vojenské manévry. Na ty nejnovější s názvem Drak-15 přijelo 7 tisíc vojáků, mimo jiné i z Ameriky a Kanady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské cvičení ve výcvikovém prostoru Hradiště

Vojenské cvičení ve výcvikovém prostoru Hradiště | Foto: Zdeněk Trnka

"Vojáci budou cvičit obranu země. Všechno se samozřejmě děje v imaginární skutečnosti: nastala krizová situace, ta se zhoršovala, až bylo nutné nasadit ozbrojené síly,“ přiblížil v Polském rádiu základní scénář cvičení podplukovník Marek Petrzek.

Do mezinárodního cvičení zapojila polská armáda hlavně rezervní síly. Celkem se cvičení účastní na 7 tisíc vojáků a 700 tanků a bojových vozidel ze čtyř zemí.

Polsko armádu nejenom cvičí, ale také modernizuje. Zbrojení je prioritou pro většinu politických stran - včetně Práva a spravedlnosti, konzervativní strany, která má v nadcházejících parlamentních volbách nakročeno k vítězství.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Polsku začaly velké vojenské manévry. Informuje o nich zpravodaj Vít Pohanka

A se zbrojením souhlasí i většina obyvatel, proto také Polsko dává v přepočtu na obyvatele na obranu zhruba o 60 procent víc peněz než Česká republika a tento poměr chce dál zvyšovat. Už v příštím roce chce dávat Polsko na zbrojení přes dvě procenta HDP.

Za polskou ochotou dávat peníze na armádu může nejen krize na Ukrajině. Polsko má dlouhodobě velké ambice být důležitou evropskou zemí a hrát významnou roli v rámci Severoatlantické aliance.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme