Na nádraží Keleti v Budapešti začíná pomáhat uprchlíkům i brněnská charita

Stovky syrských uprchlíků včetně kojenců opět nocovaly na nádraží Keleti v Budapešti. Všichni věří, že se během dne dostanou do vlaků nebo autobusů, které je odvezou k rakouským hranicím. Na nádraží se o ně starají většinu zahraniční dobrovolníci, mezi jinými i Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrská rodina na nádraží Keleti v Budapešti

Syrská rodina na nádraží Keleti v Budapešti | Zdroj: Reuters

I když se část uprchlíků v noci nebo nad ránem vydala směrem k rakouské hranici, kolem osmé hodiny bylo na nádraží vidět stále ještě stovky běženců. A to včetně velmi malých dětí.

„Já jsem tu mluvil se Syřany, kteří mají měsíční dítě – to se narodilo po cestě v Turecku. Těch malých kojenců je tady docela hodně,“ přiblížil z budapešťského nádraží zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ľubomír Smatana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na nádraží Keleti v Budapešti přiblížil zvláštní zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana

V nelehké situaci pomáhají uprchlíkům dobrovolníci. Nabízejí jídlo, pití, ale třeba i odvoz.

V Budapešti působí i několik Čechů. Jedna skupinka, brněnská pobočka České katolické charity, přivezla pro uprchlíky hygienické potřeby, přikrývky, jídlo či nádobí.

I čeští dobrovolníci jsou připraveni pomoci běžencům při jejich cestě k rakouské hranici. „Rozhodli jsme se vyprázdnit všechna auta, která máme, tedy dvě, abychom nabízeli lidem odvoz,“ uvedla mluvčí brněnské charity Diana Kosinová.

Česká katolická charita se také v Budapešti chystá ve spolupráci s Maďary vybudovat jakési improvizované mobilní hygienicko-zdravotnické zařízení, především pro matky s dětmi. Speciálně vybavený kamion by měl začít fungovat ještě dnes.

I když část lidí už nádraží opustila, očekává se, že další přijdou. Údajně do Budapešti míří ze Srbska. Odhady, kolik jich má být, se různí, podle některých by však mohlo jít až o pět tisíc lidí.

ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme