Na okrajích Mariupolu zní výbuchy, město se chystá na útok separatistů

Ukrajinská armáda je v pohotovosti u Mariupolu. Z oblastí na okrajích půlmilionového přístavního města podle svědků stoupá a dým a zaznívají desítky výbuchů. Zprávy, které odtud přicházejí, jsou však značně rozporuplné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Mariupolu na jihu Ukrajiny se armáda chystá na střet s proruskými separatisty

V Mariupolu na jihu Ukrajiny se armáda chystá na střet s proruskými separatisty | Zdroj: Reuters

Ukrajinská média popisují útok ruských a proruských sil směrem od Novoazovsku, který ovládly před několika dny. Jejich tanky podle těchto zdrojů míří k Mariupolu.

Samotní obyvatelé Mariupolu na sociálních sítích popisují výbuchy už v těsné blízkosti tohoto strategicky důležitého města. Zatím se ale zdá, že separatisté do něj ještě nevstoupili.

„Poprvé po týdnu začalo ostřelování pozic ukrajinské armády. Je tam jeden důležitý bod na východní hranici města, což je hlavní tah na Novoazovsk. Podle všeho to bylo jenom ostřelování právě těch pozic vojáků, čili myslím si, že se to civilistů nedotklo,“ popsal Radiožurnálu dění přímo ve městě popsal reportér týdeníku Respekt Tomáš Brolík.

Městský úřad vyzývá všechny obyvatele přístavu, aby nepropadali panice. Obrana je prý dobře připravená a schopná útok proruských separatistů odrazit.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes na summitu NATO ve Walesu slíbil vyhlásit od zítřejšího odpoledne příměří a očekává uzavření dohody o trvalém klidu zbraní. Zástupci povstalců už oznámili, že se k příměří připojí, pokud armáda skutečně zastaví střelbu.


Zvětšit mapu

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme