Tisíce uprchlíků dorazily z Maďarska do Rakouska, většina míří dál do Německa

Tisíce běženců, kteří několik dní čekali v centru Budapešti nebo se vydali na pěší pochod, jsou už v Rakousku. Maďarská vláda pro ně v noci poslala desítky autobusů a převezla je k hranicím s Rakouskem. Německá kancléřka Angela Merkelová se s rakouským kolegou Wernerem Faymannem v noci dohodli, že migranty přijmou poté, co šéf maďarského úřadu vlády János Lázár nabídl odvoz uprchlíků k hranicím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakousko převáží migranty, kteří dorazili z Maďarska, pomoci vlaků a autobusů

Rakousko převáží migranty, kteří dorazili z Maďarska, pomoci vlaků a autobusů | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Rakouské ministerstvo vnitra uvedlo, že z Maďarska dorazilo dosud zhruba 6500 běženců. 4500 z nich k maďarsko-rakouskému hraničnímu přechodu Hegyeshalom dovezlo celkem 90 maďarských autobusů. Odpoledne Maďarsko oznámilo, že další autobusy pro migranty vypravovat nebude.

Maďarská strana uprchlíky odmítla přivézt až do Rakouska. Museli proto vystupovat na maďarské straně hranice a pěšky přejít na rakouskou, kde na ně čekaly autobusy, které je převezly do dva kilometry vzdálené obce Nickelsdorf.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rakouské hranice přivezly autobusy z Maďarska tisíce uprchlíků. Na místě je zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Tam se o stovky lidí starají dobrovolníci a Červený kříž. Rozdávají jídlo, pití, deky a nabízejí také základní lékařské ošetření. V Nickelsdorfu v centru pro uprchlíky je také připraveno provizorní ubytování.

Většina migrantů už v Maďarsku ale naznačila, že chce odjet do Německa. Rakouské ministerstvo vnitra na Twitteru uvedlo, že jim "bude umožněna další cesta".

Rakousko pro běžence vypravilo z Nickelsdorfu zvláštní vlaky. V obci zastavují mimořádně i běžné vlaky, aby do nich mohli uprchlíci také nastupovat. Kromě vlaků odvážejí migranty také dvě desítky autobusů, které jezdí kyvadlově mezi Nickelsdorfem a Vídní.

Mluvčí rakouské policie zpravodaji ČRo řekl, že není v silách rakouských úřadů registrování běženců. „Vše je velmi dobře organizované a policie očekává, že příjezd migrantů z Maďarska a jejich další tranzit zvládne během dneška,“ doplňuje zpravodaj.

Nevěřili, že pojedou do Rakouska

Jako první nastoupily do autobusů po půlnoci stovky lidí na dálnici, kteří šli včera pěšky téměř 20 kilometrů. Postupně odjeli uprchlíci i z Východního nádraží (Keleti), poslední tam nastoupili do autobusu krátce před pátou hodinou.

Přestože Maďarsko pro uprchlíky vypravilo speciální autobusy a cesta do Rakouska byla oficiálně volná, byli někteří migranti podezřívaví. Báli se, aby se neopakovala situace ze středy, kdy maďarské úřady pro migranty přistavily vlak a slíbily jim, že je odveze do Německa a pak se vlak zastavil pár desítek kilometrů za Budapeští u záchytného tábora a stál tam několik desítek hodin.

„Říkají, že nás odvezou k rakouským hranicím, ale kdo ví, že říkají pravdu. Třeba pojedeme do utečeneckého tábora,“ řekl jeden z uprchlíků.

Běženci si proto vymínili, že nejprve odjede jeden autobus i s novináři a aktivisty a pokud skutečně do Rakouska, lidé tomu budou věřit. Když se to potvrdilo, snažili se co nejrychleji dostat do připravených autobusů, na vylidněném nádraží tak zanechali deky, stany, spacáky.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme