Na setkání s kontroverzním karikaturistou v Kodani se střílelo, jeden člověk je mrtvý

V Kodani zazněly výstřely blízko místa setkání s kontroverzním švédským umělcem a karikaturistou Larsem Vilksem. Jeden muž zemřel, tři policisté pak jsou zranění. Večer dánská policie zveřejnila fotografii muže podezřelého ze střelby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánská policie zasahuje na místě střelby v Kodani

Dánská policie zasahuje na místě střelby v Kodani | Zdroj: ČTK

Podle nejnovějších zpráv je za útok zodpovědný jen jeden střelec. Vyšetřovatelé původně pátrali po dvou pachatelích. Jedná se údajně o člověka arabského původu, který je starý kolem 30 let a vysoký 185 centimetrů.

Motiv útoku ani další detaily zatím nejsou známy. Dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová prohlásila, že byl čin politicky motivovaný a že se jedná o teror. Zároveň řekla, že takové Dánsko nechce.

Střílet se začalo v kavárně na semináři o islamismu a svobodě slova, který organizoval právě Vilks. Útočník na místě vypálil desítky kulek. Akce se kromě Vilkse účastnil také francouzský velvyslanec. Oba jsou v pořádku.

Vilks i ambasador měli vlastní ochranku, která začala okamžitě po útočníkovi střílet. Podle informací Českého rozhlasu pachatel pálil přímo z ulice, do kavárny nevešel.

Z místa pak střelec uprchl autem. To nalezli vyšetřovatelé zhruba dva kilometry daleko, pachatel je ale stále na svobodě.

Policisté také zatím nenašli střelné zbraně a obávají se, že je útočník má stále u sebe a může být nebezpečný.

Pietní akce na počest lidí, kteří při sobotním útoku přišli o život, se bude konat v pondělí.

Muž podezřelý ze střelby v Kodani na snímku z pouliční kamery | Foto: ČTK/AP

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme