Na Ukrajině bojovali ruští vojáci, tvrdí zpráva zavražděného politika Němcova

Straničtí kolegové zavražděného ruského politika Borise Němcova zveřejnili jeho zprávu o Ukrajině. Píše se v ní, že za válku na Donbase nese přímou odpovědnost ruský prezident Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přinášejí květiny k místu, kde byl v pátek zavražděn Boris Němcov

Lidé přinášejí květiny k místu, kde byl v pátek zavražděn Boris Němcov | Zdroj: Reuters

Na prezentaci zprávy Borise Němcova "Putin. Válka" se v sídle strany Parnas sešlo obrovské množství především zahraničních novinářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti ke zprávě 'Putin. Válka' přidává komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Jak v úvodním slově řekl Michail Kasjanov, zpráva neobsahuje žádná super senzační odhalení. Je to v podstatě jen souhrn faktů a výpovědí svědků, které se Borisi Němcovovi a jeho kolegům podařilo shromáždit.

Především jde o výpovědi ruských vojáků, kteří se účastnili anexe Krymu, ale zejména těch vojáků, kteří bojovali a bojují teď na východní Ukrajině, tedy vojáků ruské armády. A tato fakta jsou podle autorů zprávy nezvratná.

„Ve zprávě se poměrně pregnantně popisuje, jak a proč se Putin do tohoto dobrodružství pustil a jak a proč to bude pro Rusko i do budoucna velice nepříjemné,“ říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

'Válka už Rusko vyšla na 25,5 miliardy'

Podle zprávy "Putin. Válka" zaplatilo Rusko za deset měsíců ukrajinské války v přepočtu víc než 25,5 miliardy korun. Analýza vychází ze ztrát ruského rozpočtu a armády v souvislosti s anexí Krymu a následnou účastí na bojích v Doněcké a Luhanské oblasti, na východní Ukrajině.

Tým odborníků, kteří dokončili Němcovem započatou studii, vedl opoziční politik Ilja Jašin, na něhož se Němcov tři dny před svou smrtí obrátil s prosbou o spolupráci, uvedlo dnes ruské vysílání rozhlasové stanice Rádio svoboda.

Němcov původně dával tento materiál dohromady sám.

"Pohyboval se zhruba ve dvou rovinách. Některé informace si opatřoval sám, zdůrazňuje se, že i z otevřených zdrojů. Němcova ale oslovily také rodiny a pozůstalí po mrtvých vojácích, jež ruská oficiální místa nechtěla uznat jako oběti tohoto konfliktu,“ říká Dvořák.

Dokument popisuje také mechanismus, jak se vojáci na východní část Ukrajiny dostávali. „Mnozí z těchto lidí, patrně většina, odcházeli z armády, aby mohli jít do Donbasu jako dobrovolníci, ale je tam mnoho důkazů o tom, že řada těchto lidí k tomuto postupu donucena,“ dodává Dvořák.

Ruský opoziční politik Boris Němcov v roce 2012 | Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 uživatel Пусть всегда будет солнце

Němcovova zpráva o vměšování Ruska do situace v Donbasu vyšla nakonec nákladem zhruba 2000 výtisků a dostupná je i na internetu.

„Sám Němcov ještě před svou smrtí 27. února říkal, že je to jediná možnost, jak soupeřit s masivní ruskou státní propagandou, a to vydat tento dokument v obrovském nákladu. Chodit s tím po ulicích, rozdávat lidem,“ poznamenává Dvořák.

„Zatím těch 64 stránek existuje v papírové podobě jen ve 2000 exemplářích. Samozřejmě je to dosažitelné i na internetu, ale obávám se, že ti lidé, kteří pracují s internetem, jsou stejně přesvědčeni o tomtéž, o čem byl přesvědčen Boris Němcov,“ uzavírá komentátor Českého rozhlasu.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme