Ukrajinský prezident Porošenko vyzval premiéra Jaceňuka k demisi

Na Ukrajině naplno propukla vládní krize. Parlament dnes zřejmě odhlasuje nedůvěru vládě premiéra Arsenije Jaceňuka. Pro pád kabinetu budou hlasovat i Jaceňukovi koaliční partneři z prezidentského Bloku Petra Porošenka. Sám prezident pak na svých stránkách vyzval Jaceňuka a generálního prokurátora Viktora Šokina, aby ze svých funkcí odstoupili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arsenij Jaceňuk představil parlamentu programové prohlášení vlády

Arsenij Jaceňuk představil parlamentu programové prohlášení vlády | Zdroj: Reuters

Porošenko se vyslovil pro úplný restart vlády, tedy její výměnu. Premiér Jaceňuk má podle prezidenta možnost vybrat si, jakým způsobem chce z čela kabinetu odejít. Šanci na částečnou obměnu vlády už prý ale promeškal.

Novou vládu by podle Porošenka měly vytvořit strany současné koalice. Pro odchod jsou kromě Jaceňukovy Lidové fronty všechny ostatní koaliční strany.

Poslanec za Blok Petra Porošenka Serhyj Kaplin potvrdil, že frakce bude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. K tomu stačí nadpoloviční většina 226 hlasů.

Výměnu vlády podpoří i poslanci za stranu Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové, strana Svépomoc a Radikální strana.

Premiér Arsenij Jaceňuk upozornil, že v případě vyslovení nedůvěry jeho strana opustí koalici. Ukrajinu tak čeká hledání nové parlamentní většiny a nové vlády, nebo i předčasné volby.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme