Na východ Ukrajiny dorazil další konvoj z Ruska. Separatisti plánují útok na Mariupol

Na východní Ukrajinu dorazil další konvoj z Ruska, údajně s humanitární pomocí. Separatisté oznámili, že zastavili hlavní vojenské operace a má zasednout společná rusko-ukrajinská vojenská komise, která dojedná stažení těžkých zbraní na linie stanovené minskými dohodami. Ukrajinská strana upozornila na koncentraci povstaleckých a ruských vojsk u Mariupolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člen ukrajinských ozbrojených sil u děla v Doněcké oblasti na východní Ukrajině

Člen ukrajinských ozbrojených sil u děla v Doněcké oblasti na východní Ukrajině | Zdroj: Reuters

„V tuto chvíli jsou pohyby těžké techniky důležité zejména z toho důvodu, abychom zjistili, co se bude dít v případě přístavu Mariupol a také na severní hranici Luhanské oblasti. Jestli separatisté skutečně budou chtít respektovat minské dohody, nebo budou mít tendenci území rozšiřovat,“ říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj Martin Dorazín

Podle Kyjeva soustřeďují proruští vzbouřenci své síly právě u významného přístavního města Mariupol. Samotní rebelové prohlašují, že město ovládnou do dvou týdnů.

Agentura Reuters píše s odvoláním na zdroje z ukrajinské armády, že proruští separatisté už kontrolují několik obcí kolem Debalceve, postupují směrem k Mariupolu a útočí na pozice ukrajinské armády.

„Za uplynulých 24 hodin porušili bojovníci příměří celkem 49krát. Aktivity teroristů se stupňují především na východ od Mariupolu, uvedl mluvčí ukrajinských sil Anatolij Stelmach.

Proruští separatisté už kontrolují několik obcí kolem Debalceva, postupují směrem k Mariupolu a útočí na pozice ukrajinské armády | Foto: ČTK/AP

Ukrajinští provládní dobrovolníci potvrdili, že jsou pod palbou, tvrdí ale, že obklíčení, natož dobytí Mariupolu nehrozí. Podobně protichůdná tvrzení se ale objevovala i před obsazením Debalceve, vývoj je tedy stěží předvídat.

Ukrajinští vojáci, kteří se stáhli z debalcevské kapsy dnes přijeli do Kyjeva, kde je lidé vítali slzami a květinami.

OBRAZEM: Svíčky, květiny, Requiem. Kyjev si připomíná rok od krvavého potlačení Majdanu

Číst článek

Další nekontrolovaný konvoj

Na východ Ukrajiny dnes dorazil údajně humanitární konvoj z Ruska, který podle ruských médií přivezl hlavně pomoc pro Debalceve. Do města, které ve čtvrtek dobyly povstalecké oddíly, ruské kamiony dopraví hlavně potraviny a léky. Konvoj přejel hranice, aniž prošel ukrajinskou celní kontrolou.

Třicet nákladních automobilů vyloží 200 tun nákladu v Doněcku a Luhansku, odkud pak budou povstalci rozesílat pomoc potřebným, napsala agentura TASS.

Kyjev si připomíná krvavé události na Majdanu | Foto: Reuters

„Zajímavé na tom je, že konvoje se velice často kompletují v takzvaném rostovském záchranném centru. A to budí podezření, protože si člověk klade otázku, proč konvoje – zejména ty, které jezdily z Moskvy – jezdí přes překladiště,“ dodává Dvořák.

Ukrajina zastavila dodávky plynu na východ země. Jde o území, která jsou pod kontrolou povstalců a odkud země nedostává žádné platby. Rusko na tento krok reagovalo humanitární dodávkou pomoci v podobě elektřiny a plynu. Gazprom potvrdil, že obyvatelům povstaleckých území bude plyn dodávat zatím bezplatně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na východní Ukrajině mluví komentátor ČRo Libor Dvořák

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes odpoledne schválil rozhodnutí Rady pro národní bezpečnost a obranu o mimořádných opatřeních proti ruské hrozbě a projevům terorismu podporovaným Ruskou federací.

Na základě tohoto opatření Ukrajina vypne elektrickou energii podnikům a firmám, které se nacházejí na územích, která ukrajinská vláda nekontroluje. Dále generální prokurátor oficiálně prohlásí takzvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku za teroristické organizace. S tímto podnětem se pak obrátí k mezinárodnímu soudu v Haagu.

Ukrajina chce mírovou misi OSN

Ukrajina chce požádat o vyslání mírových sil OSN. Ukrajinský velvyslanec při OSN řekl, že by se ruské veto dalo nějakým způsobem překonat, nicméně neupřesnil, jak by to mělo vypadat. Proti by mohla být i Čína, jako stálý člen a spojenec Ruska při hlasování podobně citlivých otázkách.

Prezident Porošenko řekl, a to také Rusy velmi podráždilo, že v žádném případě vojska agresora nesmí být součástí jakékoli mírové mise, protože by to byl výsměch tomu, co se na Ukrajině děje. Rusové tak s mírovými sbory nebudou zásadně souhlasit.

Hollande a Merkelová trvají na dodržení podmínek minských dohod | Foto: Reuters

Německo i Francie vyzývají strany východoukrajinského konfliktu včetně Ruska k respektování minských mírových dohod. V Paříži se na tom shodli francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová.

Podle obou státníků, kteří jsou prostředníky dojednaného příměří v Donbasu, musí být potrestaný sankcemi kdokoli, kdo by porušil klid zbraní. Prezident Hollande zároveň prohlásil, že nemá informace o údajném pohybu kolony ruských tanků přes hranici s Ukrajinou.

Zeman je pro posílení mise OBSE na Ukrajině před vysláním mírových sil OSN

Číst článek

Vojenská situace na východě Ukrajiny (18. února 2015) | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme