Na Ukrajině platí příměří, v Doněcku podle zpravodaje ČRo boje utichly

Na východě Ukrajiny začalo formálně platit příměří mezi armádou a proruskými separatisty. Zprostředkovala ho kontaktní skupina na jednání v Minsku. Podle zvláštního zpravodaje ČRo v Doněcku po 17. hodině SEČ, kdy příměří formálně vstoupilo v platnost, boje skutečně utichly. Rozhodující ale bude až následující noc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proručtí separatisté hlídují v ulicích ukrajinského města Ilovajsk

Proručtí separatisté hlídují v ulicích ukrajinského města Ilovajsk | Zdroj: Reuters

Rada pro bezpečnost a obranu Ukrajiny oznámila, že síly takzvané protiteroristické operace zastavily palbu na základě rozkazu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

„Dnes večer jsem poprvé za celou tu dobu, co jsem tady v Doněcku, neslyšel obrovské salvy a hluk doprovázející dopad raket, což je dobré znamení. Zdá se, že těžké boje utichly,“ potvrdil po 21. hodině zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na východě Ukrajiny začalo příměří. Situaci v Doněcku popsal zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Ovšem takové pauzy tady bývají, potom to znovu začne. Musíme počkat, jaká bude tato noc. Jestliže do rána bude klid, pak bude zřejmé, že obě strany opravdu zastavily palbu. Zatím to tady lidé nevnímají s důvěrou, ulice jsou prázdné, nikdo moc nevychází,“ upozornil zpravodaj.

Reagovali už také proruští povstalci na východě země, kteří oznámili, že zatím odkládají řešení otázky statutu jejich povstaleckých republik, tedy Doněcké a Luhanské. Jak řekl premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko, tato otázka není tolik důležitá, důležité je podle něj zastavit krveprolití.

Obama varuje před přehnanou důvěrou v příměří na Ukrajině

Číst článek

Klid zbraní je podle Kremlu výsledkem iniciativy ruského a ukrajinského prezidenta. Vladimir Putin a Petro Porošenko spolu ještě před jednáním kontaktní skupiny v Minsku o možném příměří mluvili po telefonu.

"Tohle příměří je založené na telefonické dohodě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Proto si myslím, že by mohlo vydržet dlouho, a je naší společnou odpovědností s Ruskem, aby tomu tak bylo," uvedl Porošenko na dnes skončeném summitu NATO ve Walesu.

Kyjev a separatisté se v Minsku dohodli na příměří pro východní Ukrajinu

Číst článek

Dohodnutý mírový plán má podle všeho 12 bodů, všechny podrobnosti ale zveřejněny nebyly. Jisté je, že jeho součástí jsou zastavení palby, stažení těžkých zbraní, propuštění zajatců, dodávky humanitární pomoci a obnova zdravotnických zařízení.

Rusko již ohlásilo, že na východ Ukrajiny vyšle dva humanitární konvoje. První z nich se pod vedením Červeného kříže vydá do krizové oblasti už zítra, další bude brzy následovat. V sobotu by měl podle Porošenka začít také proces výměny zajatců.

Martin Dorazín, Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme