Na východě Ukrajiny vypukly nejsilnější boje za posledních několik týdnů

Boje u východoukrajinského Doněcku jsou podle svědků nejsilnější za posledních několik týdnů. Terčem masívního ostřelování se i staly čtvrti kolem doněckého letiště.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř nad letištěm v Doněcku, které po 4denních bojích ovládli povstalci

Kouř nad letištěm v Doněcku, které po 4denních bojích ovládli povstalci | Zdroj: ČTK

Obyvatelé centrálních a severních částí Doněcku informují o silných detonacích, třesoucích se stěnách domů a panice ve městě.

Podle vedení takzvané Doněcké lidové republiky zahájily ukrajinské síly masívní vojenskou operaci. Potvrdil to i poradce ukrajinského prezidenta Jurij Birjukov.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zostřených bojích ve východoukrajinském Doněcku mluvil zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín

Ukrajinská strana informuje o tom, že separatisté za uplynulou noc nejméně třicetkrát zaútočili na ukrajinské pozice v okolí Doněcku z raketových komplexů GRAD a minometů. Televize Rossija 24 uvedla, že v Doněcké a Luhanské republice probíhá mobilizace.

Situace na doněckém letišti zůstává nepřehledná. Proruští povstalci dříve oznámili, že nad ním získali úplnou kontrolu, ale Kyjev tyto zprávy popřel.

Ukrajinští vojáci, takzvaní kyborgové, na videozáznamu uvedli, že letiště neopustili a nevzdají se ani kousku své země. Ruské televize v minulých dnech přinesly záběry ze zcela zničené nové letištní haly, nad níž vlají prapory tzv. Doněcké lidové republiky a Novoruska.

Vládní jednotky podle Birjukova z letiště odvezly 31 raněných a tři mrtvé vojáky. Poradce ukrajinského prezidenta zároveň popřel, že by útok vládních sil na letiště povstalci odrazili.

Zostřením bojů trpí především obyvatelé severních a centrálních obvodů Doněcka, kteří zůstali naprosto bez jakékoliv podpory; bez elektřiny, plynu a vody. Ve svých domovech zůstávají ti, kteří nemají kam odejít.

Protest proti válce v Kyjevě

Centrem ukrajinské metropole Kyjeva dnes prošel mnohatisícový pochod. Jeho účastníci protestovali proti válce v Donbasu a proti úternímu útoku na autobus s civilisty nedaleko města Volnovacha. Lidé se pak modlili za oběti konfliktu.

Obyvatelka Doněcku prochází troskami zničeného domu | Foto: Reuters

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme