Nad Paříží prolétlo v noci pět dronů. Policie zatím nemá žádnou stopu

Pět dronů přeletělo v noci na dnešek nad několika strategickými místy Paříže. Policie se zatím marně snaží majitele bezpilotních létajících strojů dopadnout. Mezi objekty, které drony pozorovaly, byly i náměstí Concord a velvyslanectví Spojených států. Incident znovu vyvolal debatu o bezpečnosti francouzské metropole. Nad Paříží totiž mají letadla a vrtulníky zakázáno létat pod trestem roku vězení a pokutou 75 tisíc eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž, Eiffelova věž

Paříž, Eiffelova věž | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Drony létaly nad Paříží zhruba od půlnoci do šesté hodiny ranní a objekty zkoumaly z výšky 100 až 300 metrů.

Podle informací serveru BFMTV se pohybovaly také okolo Eiffelovy věže, Invalidovny, Bastily a nad Justičním palácem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad Paříží v noci létalo pět neidentifikovaných dronů. Podrobnosti k incidentu zjišťoval zpravodaj ve Francii Jan Šmíd

V Paříži ale nejde o první takový incident. Už v půlce ledna jeden dron přelétl i nad Elysejským palácem. Kdo bezpilotní stroje vyslal a řídil, zatím policie nevypátrala.

V závěru minulého roku se drony objevily nad jadernými elektrárnami, což vyvolalo velkou debatu, protože to jsou citlivá místa. Přibližně ve stejné době také přeletěly nad námořní základnou v Brestu, kde kotví nukleární ponorky.

Francie proto řeší, jak zajistit bezpečnost strategických objektů před novou hrozbou. Součástí ochrany proti dronům jsou už teď například vojenské radary.

Spekuluje se, že vypouštění dronů souvisí s mezinárodní situací či francouzskou vojenskou účastí na operacích v zahraničí. V případě jaderných elektráren vše naznačuje, že to byla koordinovaná akce, drony byly totiž současně na několika místech.

Jan Šmíd, Ondřej Bouda, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme