Nadskočí, ale nepraskne. Škola v italské Aquile postavená s českou pomocí odolá i silným otřesům

Obnova měst zničených středečním zemětřesením může trvat desetiletí, podle většiny místních je dokonce zcela nemožná. Jako příklad uvádějí město Aquila, které ani sedm let po přírodní katastrofě z r. 2009 stále není opravené. Výjimkou je speciální antiseismická škola postavená díky české pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální antiseismická škola postavená díky české pomoci

Speciální antiseismická škola postavená díky české pomoci | Foto: Robert Mikoláš

Kladiva, sbíječky a lešení. Místo turistů se v ulicích starobylé Aquily pohybují jen dělníci s přilbami na hlavě a kdysi výstavní paláce i starobylé kostely stále svírají ocelové obruče a lana zajišťující, aby se vzácné památky nezřítily.

Pokračuje i výstavba zcela nových domů a některé z nich už jsou, po dlouhých sedmi letech, které od zemětřesení uplynuly, konečně před dokončením. Jen asi kilometr vzdušnou čarou od historického centra už ale panuje naprosté ticho a o nepřetržité stavební činnosti v Aquile svědčí jen les žlutých jeřábů, které se staly novou dominantou města a jsou vidět opravdu zdaleka.

Na jednom z předměstí, v ulici Via Salaria Antica Est stojí na okraji malebné čtvrti tvořené malými domky i nová základní škola. Podle místních je příkladem stavby schopné odolat i velmi silným otřesům.

Přehrát

00:00 / 00:00

V italské Aquile, kterou před 7 lety postihlo silné zemětřesení, dodnes stojí škola postavená díky české pomoci. Navštívil ji i reportér ČRo Robert Mikoláš

Modulární konstrukce a krátká doba výstavby

Matematiku v ní učí 45tiletý Mariano Ascani, podle kterého jde o multifunkční přízemní stavbu složenou z kontejnerů. Dvě řady tříd vedle sebe spojené zastřešeným průchodem. Její modulární konstrukce, která je udělaná proti otřesům tak, aby při nich nadskočila, ale nepraskla, zajišťuje bezpečnost pro desítku kantorů a 200 až 300 žáků.

Navštěvují ji děti ve věku od 10 do 13 let bydlící v různých částech Aquily, ale samozřejmě slouží především chlapcům a dívkám z blízkého okolí. Ostatně sám pan Ascani to má do práce jen dvě minuty.

Nejdůležitější však podle něho je, že se při vyučování už nemusí bát. Škola s celkem 22 učebnami od české firmy vyrobená a postavená za pouhých sedm týdnů je nejen snadno rozebratelná, ale především odolná

Zemětřesení v Itálii- výběr | Foto: ČTK

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme