Napětí na východní Ukrajině roste, Doněckem otřásala dělostřelecká palba

Východoukrajinským Doněckem v noci otřásala těžká dělostřelecká palba. Podle zpravodajky BBC vycházela z pozic vládních sil i proruských separatistů. Ostřelování prý trvalo skoro 8 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, letiště v Doněcku

Ukrajina, letiště v Doněcku | Zdroj: Reuters

Povstalci tvrdí, že ukrajinští vojáci zahajují novou ofenzívu. Kyjev mezitím obvinil Moskvu, že na východ Ukrajiny vyslala kolonu více než 30 tanků a také vojáky. Rusko vojenskou podporu ukrajinských povstalců popírá.

V oblastech ovládaných separatisty se včera pohybovalo mnoho neoznačených vojenských vozidel. Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě dnes zaznamenali kolony tanků a těžkých zbraní u Doněcka a Makijivky.

Na východě Ukrajiny platí od 5. září křehké příměří. Přesto tam od té doby zahynuly stovky lidí. Situace se ještě zhoršila po volbách povstaleckého vedení, které Kyjev a Západ odmítají uznat. Od půlky dubna zahynulo během konfliktu na východní Ukrajině více než čtyři tisíce lidí.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme