Napříč Evropou narůstají obavy ze sympatií mladých lidí k Islámskému státu

Zatímco asi většina Evropy má z organizace Islámský stát obavy a země zakazují symboly islamistů, jsou i lidé, kteří s radikály a s myšlenkou chalífátu sympatizují. A jsou mezi nimi i velmi mladí lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu v syrské Rakká

Bojovníci Islámského státu v syrské Rakká | Zdroj: ČTK

Manuela Synková pracuje v jednom z vídeňských nízkoprahových center.

Televizi ORF řekla, že téma Islámského státu je mezi mladými návštěvníky centra poslední dobou hodně oblíbené. Stejně jako koketování s myšlenkou odjezdu na Blízký východ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o sympatizantech islamistů z řad mladých Evropanů natočil Vojtěch Berger

„Říkáme jim, že o tom klidně můžou mluvit, že to je v pořádku. Ale taky jim ukazujeme, kde jsou hranice,“ říká Synková.

Ne každý rakouský teenager však má šanci o Islámském státu v klidu diskutovat. Ti, kteří se dostanou do kontaktu s radikálními muslimy nebo kazateli v některých vídeňských mešitách, končí někdy jako extrémně mladí rekruti v řadách bojovníků Islámského státu.

Týká se to i dívek. Velkou pozornost vzbudil případ dvou školaček, Rakušanek z původně bosenských rodin ve věku 15 a 16 let, které v dubnu odešly z Rakouska do Sýrie. Podle posledních nepotvrzených zpráv je jedna z dívek mrtvá.

„Částečně v radikálním islámu hledají oporu, pevný bod. Slibují si od něj nový začátek a doufají, že najdou něco jako smysl života,“ zamýšlel se nad důvody, proč to mladé do Sýrie a Iráku táhne, v televizi ORF právník Ercan Nik Nafs.

Rakousko nemá jasné důkazy o osudu dvou dívek, které utekly bojovat do Sýrie

Číst článek

Osud obou rakouských teenagerek dostal velký prostor v médiích a rakouské úřady se obávají, že k odchodu na Blízký východ mohly školačky inspirovat i další své vrstevnice.

Nejen Rakousko si klade otázku, čím Islámský stát mladé dívky přitahuje. Častější odchod mladých dívek do Islámského státu potvrzuje i Velká Británie, oproti situaci před pár lety už nejsou ve věku 20 a víc, ale bývají ještě náctileté.

Velmi mladý je i německý džihádista, který teď stanul před soudem ve Frankfurtu. Je mu 20 let.

Rakouská ministryně vnitra v pondělí spolu s dalšími ministry představila plán nulové tolerance vůči radikálním islamistům. Počítá například se zpřísněním zákona o podněcování k náboženské nenávisti, se zákazem symbolů Islámského státu, nebo s možností odebrat jeho bojovníkům rakouské občanství.

Vojtěch Berger, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme