Naučit se jazyk za jediný rok, to je v Německu podmínka studia pro děti imigrantů

Tisíce dětí z válečných oblastí, které s rodiči nebo bez nich utekly do Německa, sní o dobrém životě v nové zemi. Chtějí se učit, chodit do školy a třeba jít později i na univerzitu. Ale neumějí ani slovo německy. Právo na vzdělání přitom mají. S jednou podmínkou: že se do roka jazyk naučí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlapec ve škole

Chlapec ve škole | Foto: Fotobanka stock.xchng

Střední škola Alberta Einsteina v berlínské čtvrti Neukölln. Na chodbě panuje podezřelý klid, ale to proto, že právě probíhá hodina. V Neuköllnu žije mnoho emigrantů, uprchlíků hlavně z arabských zemí a z Afriky. A o jejich děti se škola musí postarat.

Program takzvaných „uvítacích tříd” na gymnáziu běží necelé dva roky.

„V těchto třídách jsou děti nejrůznějšího původu, které přišly do Německa. Za rok se musejí naučit německy natolik, aby se mohly chodit do běžných německých tříd a složit závěrečné zkoušky,“ popisuje zástupce ředitele Torsten Franckowiak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berlínské gymnázium Alberta Einsteina učí němčinu děti imigrantů. Zpravodaj ČRo Pavel Polák jednu takovou hodinu navštívil

„Mají 31 hodin němčiny týdně, učí se ale také termíny z biologie nebo zeměpisu,“ dodává.

V uvítací třídě může být maximálně dvanáct žáků. Na zdejší škole je taková třída jedna. Učí v ní Enrico Pohl, který právě na tabuli napsal čtyři věty. Žáci mají napsat e-mail v němčině. Jde o pokročilé začátečníky, jedním z nich je třeba 16letý Hossein z Afghánistánu.

Do třídy chodí také Tasnim, která do Německa přišla s rodiči ze Sýrie před 11 měsíci. Sny a přání dětí ve třídě jsou si velmi podobné: učit se, jít na univerzitu a najít pak dobrou práci.

Kdo jazyk za rok nezvládne, může si kurz prodloužit. Řada žáků jde na učiliště. Ovšem do letošního ročníku vkládá Torsten Franckowiak naděje.

„Většina z nich to zvládne. Naši žáci mají vůli se učit,“ ujišťuje.

Pavel Polák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme