Navzdory příměří se o doněcké letiště dál bojuje. Armáda údajně zabila 12 rebelů

I přes příměří, které mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty na východě Ukrajiny platí od 5. září, se dnes opět rozhořely boje o mezinárodní letiště u hlavní povstalecké bašty - Doněcka. Ukrajinská armáda ujistila, že i po sérii útoků a protiútoků zůstává letiště v jejích rukou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Doněcka na východě Ukrajiny povstalci a armáda dál bojují o strategicky důležité letiště

U Doněcka na východě Ukrajiny povstalci a armáda dál bojují o strategicky důležité letiště | Zdroj: Reuters

„Hlavním cílem teroristů zůstává doněcké letiště. Ozbrojenci podnikli několik dalších pokusů o dobytí letiště, naštěstí neúspěšných, a pak pokračovali v ostřelování. Naši vojáci všechny útoky odrazili a zabili 12 teroristů,“ prohlásil armádní mluvčí Andrij Lysenko.

Doněcké letiště má pro obě strany strategický význam. Jeho ztráta by podle agentury AP určitě vyvolala hněv veřejnosti proti prezidentovi Petru Porošenkovi, který už tak čelí kritice za to, že příměřím ustoupil Rusku. Rebelové zase trvají na tom, že armáda se musí stáhnout z letiště, ze kterého může ostřelovat město.

Ostřelování města, podle separatistů ukrajinskou armádou, si dnes vyžádalo život čtyřiapadesátileté ženy. Další žena utrpěla zranění.

Premiér neuznávané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko v pátek tvrdil, že povstalci ovládají už 95 procent letiště. Podle ruské agentury RIA Novosti ale ukrajinští vojáci drží už jen dva hangáry, zatímco povstalci ovládli terminály i vzletové a přistávací dráhy.

Poradce ukrajinského ministra obrany podle BBC nicméně uvedl, že armádě se podařilo ztracené pozice získat zpět a dopravit na letiště posily i velké množství zbraní a munice.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádal přes 3500 mrtvých. Skoro 380 tisíc lidí uprchlo z oblastí bojů. A před měsícem dohodnuté příměří se neustále porušuje.

ČTK, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme