Navzdory snahám o diplomatické řešení ukrajinské krize se na východě země dál střílí

Navzdory nejnovějšímu úsilí o diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině boje na východě země stále pokračují. Ukrajinská armáda dál brání obklíčené město Debalcevo a tvrdí, že se jí tam podařilo zabít na pět desítek povstalců. Z města v minulých dnech uprchla většina z 25 tisíc obyvatel. Jejich odchod umožnilo i páteční humanitární příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják pomáhá obyvatelům východoukrajinského Delbaceva, kteří opouštějí domovy kvůli bojům

Ukrajinský voják pomáhá obyvatelům východoukrajinského Delbaceva, kteří opouštějí domovy kvůli bojům | Zdroj: Reuters

Z oblastí kolem měst Doněck a Luhansk už od jara minulého roku uteklo před válkou přes milion a půl lidí. Těžké střety ohrožují také lidi žijící ve městě Debalcevo ležícího na rozhraní obou regionů.

Na místě se jim snaží pomáhat i české humanitární organizace. Jednou z nich je společnost Člověk v tísni. Koordinátorkou jejích projektů ve Slavjansku je Kateřina Kodysová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člověk v tísni pomáhá lidem na východě Ukrajiny, koordinátorka projektů ve Slavjansku Kateřina Kodysová byla hostem ČRo

„Pomáháme uprchlíkům, kteří po stovkách proudí do Slavjansku, distribuujeme jim potravinové balíčky, hygienické potřeby, v zasažených oblastech poskytujeme například generátory na pohon vodních pump, protože tam vypadává proud. Ve spolupráci s dalšími organizacemi vybavujeme také nemocnice,“ popisuje.

Člověk v tísni poskytuje pomoc nejen na území pod kontrolou ukrajinských sil, ale i lidem na území ovládaném separatisty.

„Je to náročné, ale spolupracujeme s místními partnery. Jsou to buď sdružení dobrovolníků, nebo třeba církevní organizace. My dostaneme pomoc do posledního bezpečného místa pro nás a tyto organizace si ji pak převezmou a distribuují dál,“ vysvětluje.

Lidé na východě Ukrajiny podle ní nejvíc potřebují potraviny, hygienické balíčky a pitnou vodu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme