Nechoďte do Evropy, vyzval Tusk ekonomické migranty. Chce rozbít síť pašeráků

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval ekonomické migranty, aby už nepřicházeli do Evropy. Tusk dnes jednal v obou klíčových zemích, přes které do schengenského prostoru přichází většina běženců – Turecku i Řecku. Upozornil, že evropské země budou migranty, kteří podle mezinárodního práva nemají právo na azyl, důsledněji vracet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Donald Tusk navštívil kvůli uprchlické krizi Turecko a Řecko

Předseda Evropské rady Donald Tusk navštívil kvůli uprchlické krizi Turecko a Řecko | Zdroj: Reuters

„Chci apelovat na všechny případné nelegální ekonomické migranty, ať už přicházíte odkudkoli. Nechoďte do Evropy. Nevěřte pašerákům. Neriskujte své životy a peníze, nepomůže vám to,“ řekl v Ankaře předseda Evropské rady Donald Tusk.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu míní, že pro vyřešení uprchlické krize je zásadní příměří v Sýrii. Pokud klid zbraní vydrží, mohl by se počet Syřanů prchajících přes Turecko do Evropy podle něj snížit.

Dodal, že znovu začínají platit pravidla schengenského prostoru a že evropské země budou důsledněji vracet zpět ty běžence, kteří v zemích osmadvacítky nemají právo na azyl. Podle Tuska právě důsledné vracení migrantů pomůže rozbít síť pašeráků.

Podle Tuska do Evropy přes Turecko stále přichází příliš mnoho běženců. Evropská unie už Ankaře poslala víc než tři miliardy eur, aby proud běženců zastavila. Turecko teď žádá další finance.

Uprchlíci protestují proti zavřené hranici z Řecka do Makedonie

Číst článek

Kromě Turecka navštívil Donald Tusk také Řecko, kde je v tuto chvíli na 32 tisíc běženců, kteří tam uvízli poté, co své hranice zavřela Makedonie. Situace se zhoršuje, běžní Řekové jsou ale k migrantům solidární.

Celoevropské téma

O řešení problémů s uprchlíky spolu dnes ve Francii jednali i tamní prezident François Hollande a britský premiér David Cameron. Británie podle Camerona slíbila Francii dalších víc než 20 miliard eur, v přepočtu asi 600 miliard korun.

Peníze jsou určené k rozdělení běženců z přeplněného tábora v Calais do zařízení, kde se francouzské úřady dokážou o běžence postarat. Současně se z těchto prostředků má zaplatit návrat migrantů, kteří nemají právo na azyl.

msk, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme