Nedovolená agitace a pěsti. Volby na Ukrajině provázejí jen drobné přestupky

Parlamentní volby na Ukrajině, které se konají za přísných bezpečnostních opatření, jsou zatím poměrně klidné. Narušují je jen drobné incidenty, kterých policie po celé Ukrajině zaznamenala asi 2000. Většinou jde o porušení zákazu předvolební agitace, někde došlo i k pěstním soubojům. V částech východní Ukrajiny ovládaných povstalci ani na Krymu se ale nevolí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlamentní volby ve Slavjansku na východě Ukrajiny

Parlamentní volby ve Slavjansku na východě Ukrajiny | Zdroj: Reuters

Prezident Petro Porošenko, jehož politický blok je podle průzkumů veřejného mínění jasným favoritem, odjel nečekaně na východ Ukrajiny, aby sledoval hlasování přímo v neklidném Donbasu.

Navštívil jednu z volebních místností v Kramatorsku, kde se odehrály boje mezi armádou a rebely. Kramatorsk, důležité průmyslové centrum a dopravní křižovatku v Doněcké oblasti, ovládla ukrajinská armáda po tvrdých bojích s povstalci počátkem července.

Volby na Ukrajině jsou zatím poklidné, Porošenko je sleduje na východě země

Číst článek

Svůj hlas ale prezident odevzdal až po návratu do Kyjeva. V krátkém projevu přítomným novinářům řekl, že na východě země volby probíhají bez větších problémů a volební účast je srovnatelná s Kyjevem.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odvolil v Kyjevě | Foto: ČTK/AP

„Hlasoval jsem pro budoucnost, doufám, že se podaří vytvořit proevropskou koalici, která přinese i mír Donbasu,“ uvedl Porošenko.

Je přesvědčený, že po volbách se jeho země přiblíží zbytku Evropy.

„Já ne že doufám, ale jsem si naprosto jistý, že po těchto volbách budeme mít prakticky ústavní většinu proevropských stran, včetně té mojí. Myslím, že to bude velké vítězství pro demokracii a pro evropskou Ukrajinu,“ řekl prezident.

V částech Luhanské a Doněcké oblasti se nevolilo, hlasování zmařili separatisti

Číst článek

V metropoli Kyjevě lidé odevzdávají své volební lístky bez problémů. Voliči – starší i mladší – jsou přesvědčení, že tentokrát rozhodují o skutečné změně.

„Všechno, co se dělá, dělá se k lepšímu,“ věří například paní Olga Lucenková, která odvolila v budově gymnázia ve středu Kyjeva. Za dob Sovětského svazu pracovala v cestovní kanceláři Komsomolu a umí česky.

Podle ní tentokrát nebudou voliči zklamaní jako po oranžové revoluci v roce 2004. „Vláda, která byla v těch letech, nebyla dost kvalitní,“ dodává Lucenková s tím, že současná vláda je podle ní mnohem lepší.

Nové poslance by teoreticky mohlo vybírat 36 milionů voličů. Zhruba 2,8 milionu lidí z Doněcké a Luhanské oblasti ale hlasovat nemůže. Proruští separatisté, které části obou oblastí kontrolují, lidem odmítli povolit účast na hlasování. Za týden naopak chtějí uspořádat vlastní hlasování, které ale Kyjev nehodlá uznat.

Martin Dorazín, ČTK, Vít Pohanka, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme