18 lidí zemřelo při kurdských protestech v Turecku

Osmnáct lidí zahynulo a desítky dalších byly zraněny při střetech kurdských demonstrantů s tureckou policií. Kurdové se bouří proti údajné nečinnosti turecké vlády. Tu obviňují z toto, že město Kobani na turecko-syrské hranici nechá padnout do rukou Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti se v Turecku během noci několikrát ostře střeli s policií

Demonstranti se v Turecku během noci několikrát ostře střeli s policií | Zdroj: Reuters

Demonstranti se v šesti tureckých městech během noci několikrát ostře střetli s policií. Protestují proti obsazení severosyrského města Kobani bojovníky z Islámského státu a požadují razantnější vojenskou pomoc Turecka syrským Kurdům. Policie proti demonstrantům nasadila vodní děla a slzný plyn.

Turecko ale není jediné, kde se kvůli obraně pohraniční Kobani protestuje. Kurdové vyšli do ulic i v několika evropských městech, jako třeba v Haagu, Vídni, Bernu, Paříži, Kodani, Berlíně a Stockholmu. V Bruselu dokonce davy lidí vnikly do sídla Evropského parlamentu.

Demonstranti se shodují v tom, že vojenská odezva západu by měla být silnější. Syrští Kurdové, kteří proti džihádistům bojují, souhlasí s americkými nálety. Podle nich ale měly přijít mnohem dříve.

V pěti Kurdy obývaných provinciích na jihovýchodě Turecka vyhlásily turecké úřady zákaz vycházení. Kurdové hrozí, že pokud Turecko kurdským obráncům Kobani neposkytne pomoc, ukončí mírový proces s tureckou vládou.

„Turecko přistupuje k současné situaci jako k politickému problému. Ale tohle je humanitární krize. Politiku bychom měli odložit stranou,“ navrhuje Ahmad Sulejman, bývalý šéf Kudrské národní rady v Sýrii.

Západní koalice udeřila na začátku týdne u syrských hranic zhruba pětkrát. O Kobani se bojuje už tři týdny. Ozbrojenci z Islámského státu už jeho velkou část dobyli. Nejméně 400 lidí už při bojích zemřelo a zhruba 160 tisíc jich uteklo přes turecké hranice.

Kurdové svádějí tvrdé boje s islamisty o město Kobani | Foto: ČTK

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme